SKP:s 36:e partikongress genomförd

partistyrelsen-36ekongress
Partistyrelsen.

Lördagen började med att Sveriges Kommunistiska Parti på sin 36:e kongress beslutade att anta ett nytt partiprogram vilket inom snar framtid kommer att finnas tillgängligt via våra medier.

Nästa fråga som behandlades av kongressen var de kommande valen 2014, EU-valet och val till de olika parlamentariska församlingarna i Sverige.

Lars Lundberg från partistyrelsen höll en inledning och redogjorde för olika valalternativ samt analyserade det rödgröna blocket i förhållande till Alliansen. Han konstaterade att skillnaderna i allt väsentligt ligger på det verbala planet. Både alliansens och oppositionens politik är en acceptans av rådande förhållanden där kapitalet har makten. Kongressen beslutade enhetligt att i riksdagsvalet ställa upp med egen lista med kandidater som istället står för ett socialistiskt alternativ. Enhetligt beslutades även att bojkotta EU-valet.

Håkan Jönsson var föredragande för partistyrelsens förslag till verksamhetsplan. Agitation och propaganda liksom arbetet med tidningen Riktpunkt är viktiga medel för att nå fler människor.

Arbetet i massorganisationer måste stärkas, liksom det ideologiska arbetet och utveckling av studierna i marxismen-leninismen, konstaterade Håkan Jönsson. Ett 15-tal motioner avhandlades under verksamhetsplanen.

Kongressen valde enhetligt en ny partistyrelse och avslutades med antagande av fem uttalanden: SKP kräver ordning och reda på arbetsmarknaden, SKP försvarar rätten till fackliga stridsåtgärder, Nej till privatiseringar, Kamp mot imperialismen – Syriens folk har rätt att bestämma sin egen framtid och Nej till NATO.

Unisont sjöngs avslutningsvis Internationalen.

sang-36ekongress

Relaterat:
Partikongressen inledd
Några frågor till partiordföranden inför kongressen
Sveriges Kommunistiska Partis 36:e kongress

En tanke på “SKP:s 36:e partikongress genomförd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.