Vad har man lärt sig av upproret?

Ali Kinali.Vi har uppfattningen att det i grund och botten handlar om det sociala utanförskapet och mannen som blev mördad av polisen som blev den utlösande faktorn. Detta är ett resultat av det kapitalistiska systemet och skiljer sig från land till land. Människan hamnar i en ond cirkel tack vare det kapitalistiska systemet.

Trots detta faktum har arbetarmassorna inte förstått hela problematiken och de exakta grunderna. Detta ger i sin tur upphov till både individuella reaktioner och reaktioner i grupp vilket i sin tur kan resultera i uppror. Människor och icke organiserade som inte är medvetna om klasskillnader och klassorganisationer hamnar ofta i obegripliga situationer just på grund av detta.

Upploppet som nyligen ägde rum och som kallades Husbyupproret, är ett av det mest tydliga exempel som i sin tur fick oss att tänka på betydelsen av de reaktionära värderingarna. Upproret i det nyliberala samhället resulterade också i nya lärdomar. Den främsta lärdomen var att man kommer ingenstans med individualismen och gruppers reaktioner om det inte finns en klassmedvetenhet och om man inte har organiserat sig i ett revolutionärt parti som har ett antikapitalistiskt och kommunistiska mål. Om man inte gör det, kommer man alltid att misslyckas.

Upproret i Husby väckte till en början frågeställningar runtom i Sverige som så småningom övergick till individuella reaktioner och fick till sist på det flesta håll folket emot sig.

Skolbränder, bilbränder fick inget stöd. Skolorna tillhör den allmänna verksamheten och är därmed också folkets tillvaro. När upploppet ändrade fokus mot folkets gemensamma tillvaro, gjorde man omedelbart motstånd.

I sin tur passade den borgerliga statsmakten återigen på att ta kontroll över händelserna.

Båda regeringen och fascister blev sams och mer provocerande. SD passade på att ännu en gång påpeka att ”detta händer på grund av den stora invandringen till Sverige” och uppmanade infödda svenskar att ”försvara Sveriges svenskhet”.

Fredrik Reinfeldt, Sveriges statsminister och Moderaternas partiordförande, har inte gjort det bättre. Tidningen Metro intervjuade Reinfeldt den 24 maj i år. I denna intervju ”hyllade han de människor som tagit ställning mot våldet.” Han hyllade också de som rycker ut när orolighet uppstår.

Reinfeldt fortsatte: ”Kan jag  ha någon påverkan genom att uppmuntra de hjältar som gör stor skillnad i dessa förorter så har jag tillfört det lilla till dem som gör så mycket.” ”Skattebetalarna har gett dem i uppdrag att skydda egendom.”

Man ser statsmaktens främsta uppgift i att skydda kapitalisterna och deras egendom. Staten och reaktionen använder statsapparaten för att beskydda de kapitalistiska monopolens intressen och ställer den i deras intresse.

När upproret började och folket visade sitt missnöje, då kommer statsapparaten mot folkmassan för att skydda monopolen. Precis samma sak har hänt med upproret i Husby. Den svenska regeringen, rasister och kapitalet gick hand i hand  mot folket.

De provocerade hand i hand folket mot varandra. Det bör vi dra lärdom av och varna och värva massorna i framtiden för klokare upplopp samt rekrytera massorna i kommunistiska partiet, i SKP, för att all folkets energi inte skall splittras i onödan.

Ali Kinali
Vice partiordförande i Sveriges Kommunistiska Parti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.