Strejken på trafikområdet är ett faktum

Från igår strejkar 900 bussförare som är organiserade i Kommunal. Strejken gäller högre löner, Kommunal har det modesta kravet om 1740 kronor mer i månaden under en treårs period.

Det handlar också om arbetstidsregler där man kräver att dygnsvilan alltid skall vara minst 11 timmar och att avtalets regel om minsta rasttid skall ökas till 45 minuter, nu är det 30. Strejken kommer efter midsommarhelgen att utökas.

Man har även med kravet om att vid trafikupphandlingar och entreprenörsbyten ska all personal övertas av den nya entreprenören eller underentreprenörer. Nu kan de välja och vraka och välja bort fackliga aktivister och det är inte ovanligt, snarare regel att den fortsatta anställningen förvandlas till en provanställning, även för personal som kanske kört buss i 20-30 år.

Stridsviljan bland bussförarna är stark och anser kraven vid entreprenörsbyten är särskilt viktigt att hålla fast vid.

Bussarbetsgivarnas motkrav är som vanligt försämringar enligt det nuvarande avtalet, längre körtider, kortare arbetstider, obetalt övertidsarbete och mer delad arbetstid som innebär att bussförare kan tvingas arbeta ett pass på morgonen från t.ex. kl. 06 till 10 och ett pass på kvällen mellan kl. 20-24.00, krav som kommer att försämra bussförarnas arbetssituation, och också frånta dem rätten till en sammanhängande dygnsvila.

Arbetsköparna tänker som vanligt mest på profiten, och till deras stöd rykte en obskyr organisation som kallar sig ”Fria moderata studentförbundet” ut. En högerextremistisk organisation som fostrat framstående moderater som bl.a. Carl Bildt och Anders Borg. Högerextremisterna hade strejkbrytarbåten Amalthea från 1908 som förebild och kallade sin svartfotslinje för Amalthealinjen. Strejkbrytarna från 1908 fick lära sig en handfast läxa, som högerextremisterna i ”Fria moderata studentförbundet” borde dra lärdom av.

En tanke på “Strejken på trafikområdet är ett faktum

  1. Det roligaste var ju formuleringen på Fria moderata studentförbundets facebooksida, postat strax efter halv elva på förmiddagen. Nåt i stil med ” Davids kamp (mot goliat förmodar jag) fortsätter efter lunch. Vi kör igen kl 13!”. Helt utan självinsikt.

    dryga två timmars rast på en sju timmar lång arbetsdag.

    Ironiskt att ett förbund som säger att individen är ALLT och kollektivet förtrycker individen väljer att bilda ett förbund med stadgar och principer som medlemmarna (individerna) ska följa. så mycket var den indiviualiteten värd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.