Nordiskt Sommarläger har startat

Solen strålade när Nordiskt Sommarläger inleddes söndagen den 7 juli. Nordisk Sommarläger är ett samarbete mellan Sveriges Kommunistiska Parti, Kommunistisk Parti i Danmark, Danmarks Kommunistiska Parti och Norges Kommunistiska Parti. I år hålls lägret i Hälsingland och det hålls för 8:e året i rad.

Under förmiddagen hälsades deltagarna välkomna och det hölls en genomgång av veckans program etc.

På eftermiddagen hölls det första föredraget på temat: ”kampen mot imperialismen”, där företrädare för respektive parti redogjorde för den internationella kommunistiska rörelsens aktuella situation och utbytte erfarenheter och analyser. Eftermiddagen avslutades med en givande diskussion vars öppna talarlista fylldes till bredden av representanter för samtliga partier och länder.

Söndagkväll fick de nordiska deltagarna en rapport från en internationell konferens om militariseringen av nordligaste Norden som bara en vecka tidigare hade ägt rum i Kiruna. Superstarka radaranläggningar, installationer för nedladdning av satellitdata, raketavskjutningsramper och militära träningsområden på Svalbard och Vardö i Norge, Esrange utanför Kiruna och finska Lappland sköter jordens kommunikation med ett otal satelliter i rymden. Medan satelliternas civila nytta brukar framhållas vet vi att ingen modern krigföring klarar sig utan satellitdata – förarlösa plan som drönare är bara ett exempel. Flera av anläggningarna förmodas få uppgifter i USA:s så kallade missilförsvarssystem.

Den purfärska dokumentärfilmen The Ghosts of Jeju om USA:s krigsförbrytelser i historien, baser runt om i världen och ambitionen att bli Masters of Space visades.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.