EU vill satsa på drönare – nej till Neuron

Uttalande från Folkrörelsen Nej till EU:

”Fredspristagaren” Barack Obama satsar på en ny generation av drönare, Z-47B, av typen Predator som är mycket större och mycket tyngre än den nuvarande. Den kan bära 2 000 kg vapen vilket är tio gånger mer än dagens Predator. Den kommer att kunna flyga tre gånger längre eller 3 900 km. Forskning pågår också hur dessa drönare skall kunna fyllas på med bränsle i luften.

I sin iver att gynna en europeisk försvarsindustri vill även EU-kommissionen satsa på tillverkningen av detta det mest fega av alla vapenslag. ”EU borde tillverka sina egna obemannade flygplan och inte förlita sig på importerade drönare från USA”, sade EU-kommissionären för den inre marknaden Michel Barnier nyligen.

EU och Sverige satsar nu på att utveckla den nya attackdrönaren Neuron, som hittills finns i en prototyp. Det obemannade planet utvecklas av det franska flygvapenföretaget Dassault i ett samarbetsprojekt mellan Frankrike, Sverige, Spanien, Grekland, Italien och Schweiz.

I TV-programmet Kalla fakta i april uppges drönaren kosta 4 miljarder kr att ta fram och Sverige har bidragit med 750 miljoner kronor. Saab har bland annat varit med och levererat flygplansskrovet som byggts i Linköping. ”Obemannade farkoster kommer att få en ökad användning i både vårt civila liv och i det militära livet framöver”, säger chefen för framtida flygprodukter Mats Palmberg till Kalla fakta.

Neuron, som kan göra sig osynlig för radar, provflygs i år, och kommer under 2014 att testas på Vidsels flygplats i Norrbotten. Efter provflygningarna hoppas Dassault kunna serietillverka attackdrönaren tillsammans med Sverige. ”Vi hoppas att vi kommer att kunna lansera ett riktigt militärt program”, säger Dassaults vd Charles Bernard och tillägger att detta beror på vad den svenska regeringen beslutar.

Neuronprojektet faller väl in i EU-kommissionens påtryckningar för en gemensam försvarspolitik och gemensamt försvar. Hittills har varken regeringen eller Saab tagit avstånd från Neuronprojektet, utan hänvisar till att någon officiell förfrågan ännu inte kommit från Frankrike.

Inför folkomröstningen om EU 1994 klargjorde ja-anhängarna inför väljarna att Sveriges alliansfrihet och försvarspolitik på inget sätt skulle förändras. Nu är vi praktiken medlem i NATO och med Neuronprojektet hjälper vi till att bygga upp en aggressiv försvarsindustri med ”fredspristagaren” EU.

Samtliga svenska riksdagspartier måste säga ett tydligt och absolut nej till Sveriges medverkan i Neuronprojektet.

Folkrörelsen Nej till EU:s riksstyrelse

Stockholm den 17 augusti 2013

En tanke på “EU vill satsa på drönare – nej till Neuron

  1. Nej till Krig och NATO
    Ja nu är vi i praktiken medlemmar av NATO på grund av att riksdagen enhälligt har beslutat att delta i deras rövarkrig världen runt. Det finns säkert något av partierna som, om inte alla, som är beredda att säga nej . Men för att deras nej skall bli trovärdigt, skall de börja med att ta avstånd från sina beslut om att stödja den imperialistiska krigföringen. Vi behöver inte opportunismens löften, vi behöver ett tydligt avståndstagande från EU-imperialisternas och USA:s planerade krigsäventyr. Det är för att öka sin slagkraft i krigsäventyren de vill ha nya drönare. Inget av riksdagspartierna har motsatt sig det planerade Syrienkriget, därför blir deras löften om vapenutveckling inte mer än tomma ord. Är man för krig vill man naturligtvis ha så starka vapen som möjligt.
    Jan Jönsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.