Romer i register hos polisen

Svensk polis har upprättat ett olagligt register med namnet ”kringresande” som innehåller uppgifter om 4029 romer. Över tusen av de registrerade är ostraffade barn, avslöjar Dagens Nyheter den 23 september.

Enligt Dagens Nyheter har registret hanterats av polismyndigheten i Skåne, men Rikskriminalen i Stockholm, länskriminalen i Skåne och kriminalunderrättelsetjänster i flera städer ska haft tillgång till det.

Sveriges Kommunistiska Parti och dess företrädare har alltid stått i främsta ledet för att skapa en människovärdig tillvaro för de svenska romerna. John Takman var en välkänd kommunist som agerade opinionsbildande för romernas sak.

Om John Takman sade tidigare Rosa Taikon följande i en artikel publicerad i Ordfront:
”Han fick i uppgift att undersöka romernas situation. Men till skillnad från tidigare så kallade utredare så hade han läst sin Marx och Engels och förstod att det inte var de fattigas fel att de var fattiga, utan samhällets. Han var en modig och bra man.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.