Arbetarhistoria: Jack London, författare, socialist, dog vid 40 års ålder

Jack London, romanförfattare och passionerad förespråkare för fackföreningar, socialism och arbetstagarnas rättigheter, dog vid 40 års ålder av akut njursvikt den 22 november 1916. Han blev mest känd för amerikanska läsare som författare av ”Call of the Wild” (Skriet från vildmarken).

Jack London skrev också flera kraftfulla verk som handlar om arbetare, kapitalism och socialism – dessa inkluderar hans berömda dystopiska roman ”The Iron Heel” (Järnhälen), hans realistiska kritik av kapitalism och fattigdom i ”The People of the Abyss” (Avgrundens folk), och en essäsamling med titeln ”The War of the Classes” (Klassernas krig).

John Griffith London föddes i San Francisco 1876. Han var barn till en ogift mor, som hade kommit från en tidigare rik familj som hade drabbats av ekonomiska svårigheter. Han tog John Londons namn. Det var en delvis funktionshindrad inbördeskrigsveteran som hans mor gifte sig med 1876, samma år som Jack föddes.

London växte upp i fattigdom och hans ungdom var fylld med både hårt arbete och äventyr. Innan han fyllt 19, hade han provat på olika arbeten: i konservfabrik, på en jutekvarn och i en spårvagnsfabrik, han har seglat som sjöman på en segelbåt, luffade runt om i landet och gick med i Kelly armé av arbetslösa personer som protesterade mot ekonomisk ojämlikhet i USA. Vid 19 års ålder lyckades han avsluta en fyraårig gymnasieutbildning på ett år och sedan blev han student på Kalifornias universitet i Berkeley, men fick hoppa av ett år senare på grund av ekonomiska svårigheter. I stället gav han ut sig på Klondike guldrusch.

London spenderade bara en kort tid i Klondike på vintern 1897. Liksom för de flesta guldsökare, var det extremt fysiskt krävande och hans prospekteringsansträngningar misslyckades. Dock återvände han till Kalifornien med en säck full av historier som till slut gjorde honom rik. Han publicerade sina första berättelser om Alaskas gräns år 1899, och under hans karriär blev det över 50 volymer av noveller, romaner och politiska essäer. Hans roman om en tamhund (1903) som ansluter sig till en av Alaskas vargflockar, ”The Call of the Wild” (Skriet från vildmarken), gav honom ett långvarigt beröm.

Trots hans tidiga identifiering med kraftfull individualism och hård konkurrens blev London (genom sina livserfarenheter) en frispråkig socialist och anhängare av den amerikanska arbetarrörelsen. Han beskrev på ett färgstarkt sätt sin förvandling i en essä (1903) som heter ”Hur jag blev socialist”.

En kommentator beskriver Londons roman ”The Iron Heel” (Järnhälen) som ”Londons försök att sammanföra sina idéer om kampen mellan arbetarklassen och den dominerande kapitalism, som symboliseras av den skumma oligarkin. Det var marxismen för anhängare av dem som river sönder garn. ”

”Ett av budskapen av romanen är sant än i dag: de som lever på fattigdomsgränsen kan bara uppnå någon form av ekonomisk jämställdhet mot den skoningslösa eliten (de som utgör endast 1 % av befolkningen och som äger 50 % av världens tillgångar) genom att förenas i kampen för gemensamma ideal.”

En tanke på “Arbetarhistoria: Jack London, författare, socialist, dog vid 40 års ålder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.