Riksdagen beslutade om kraftig inskränkning i offentlighetsprincipen

Enligt ett pressmeddelande som publicerades på Svenska Journalistförbundets hemsida den 21 november, röstades förslaget om sekretess i det internationella samarbetet igenom.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling uppgav i ett uttalande att ”offentlighetsprincipen kommer att urholkas kraftigt” och tillade att ”det är ytterst beklagligt att riksdagen inte sätter större värde på den svenska öppenheten”.

Vidare konstaterar Jonas Nordling:

– Sverige bör både nationellt och internationellt verka för ökad öppenhet och yttrandefrihet. Offentlighetsprincipen måste alltid försvaras.

Sekretessbestämmelsen som är inkluderad i den nya lagen kommer troligtvis försvåra för svenska myndigheter att agera när det gäller allmänhetens åtkomst till offentliga handlingar.

Enligt förbundets tidning, Journalisten, blev röstsiffrorna 263 för och 33 mot. Endast MP och V motsatte sig förslaget. 53 var frånvarande.

Enligt regeringen behövs sekretessbestämmelsen för skydda svenska internationella förpliktelser… Enligt Journalistförbundet är en konsekvens av propositionen kan bli att det blir svårt eller helt omöjligt att med stöd av offentlighetsprincipen via svenska myndigheter få fram viktiga fakta om exempelvis offentliga upphandlingar, brottsbekämpning och bi- och skadeverkningar hos läkemedelsbolags produkter, rapporterar Journalisten.

Foto: Tomas Ohlsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.