Bostadsbristen är dyr ekonomiskt

21 miljarder kronor per år i genomsnitt under de närmaste 20 åren. Så mycket kommer den svenska ekonomin att förlora om det inte blir någon tillväxt på bostadsmarknaden. Det rapporterade SvD Näringsliv den 11 november och hänvisade till kalkyler som Swedbank gjort.

Anna Felländer, tillförordnad chefsekonom på Swedbank, understryker att byggandet måste öka. Vidare föreslår hon att man ska bygga fler hyresrätter för att komma till bukt med bostadsbristen vilket i sin tur bidrar till att rörligheten på arbetsmarknaden tilltar.

Anna Felländer säger till tidningen:

– Det finns också en fördelningspolitisk effekt. Bostadsbristen i Stockholm leder till stigande priser samtidigt som det hämmar jobbskapandet. Det blir en ökad ”insider-outsider”-effekt där de som äger bostäder gynnas på bekostnad av de som står utan arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.