Grekland uppmärksammade 40-årsdagen efter upproret mot militärjunta

Den 17 november ägde massdemonstrationer rum i Aten och många andra grekiska städer för att hedra 40-årsdagen av studenternas och det arbetande folkets uppror i Aten mot militärjuntan i november 1973.

En stor marsch hölls i Aten, som startade vid Tekniska Högskolan, passerade genom Atens centrala gator och slutade vid den amerikanska ambassaden . Upproret vid Tekniska Högskolan blev ett stort bakslag för juntan för 40 år sedan, militären placerade ut stridsvagnar vid ingången till tekniska högskolan i Aten för att försöka få ut studenterna som gjorde motstånd. Då de vägrade komma ut, gavs det order om att skjuta rakt in i byggnaden. Många studenter och anhängare dödades och skadades allvarligt. En våg av vrede mynnade ut på Atens gator.

Greklands Kommunistiska Parti (KKE) framhöll i ett uttalande:

40 år efter det polytekniska upproret 1973, fortsätter KKE kampen för att människor och ungdomar ska hamna i förgrunden, så att de kan bygga upp en stark folkrörelse med en antikapitalistisk och antimonopolistisk politisk linje för att utrota fattigdom, förtryck och krisens plågor. Vägen till folkets frigörelse kan beläggas med ett starkt KKE som folket kan lita på, med självuppoffring av kommunisterna, med deras bidrag och deras förtruppsaktivitet, som de alltid har gjort i hela historien.


KKE och KNE utanför USA:s ambassad i Aten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.