Uppmaning till det honduranska vänsterpartiet LIBRE att försvara valtriumfen

Oppositionspartiet i Honduras, Frihets-och Återuppbyggnadspartiet (LIBRE), uppmanade till att försvara segern i söndagens allmänna val.

En av de främsta ledarna för LIBRE och Nationella Fronten för Nationellt Försvar (FMLN) Juan Barahona anklagar Högsta Valdomstolen (TSE) för manipulation av siffrorna för att favorisera det regerande Nationalist Partiets kandidat Juan Orlando Hernández.

Han menar att resultatet som TSE presenterade igår natt överensstämmer inte med verkligheten, att det var Libre:s kandidat Xiomara Castro som segrade igår inatt.

Barahona, en av landets fackliga ledare, uppmanade LIBRE:s och FNRP:s medlemmar till att stanna kvar vid valurnorna för att försvara resultatet och vara uppmärksamma på samtal från båda organisationernas nationella samordningskommittéer.

Han underströk att de kommer försvara segern i vilka skyttegravar som helst och till varje pris.

I ett uttalande till Radio Globo sade han att Xiomara som oppositionskandidaten kallas av sina sympatisörer, ställer sig optimistisk och trygg till valsegern.

Han sade också att segern började förberedas i samband med mobiliseringen av folkligt motstånd på gatorna den 28 juni 2009, dagen då militären avsatte den dåvarande presidenten Manuel Zelaya.

Enligt uppgifter som publicerades av TSE vid midnatt ledde Hernández med 34,27 procent när 54,47 procent av posterna hade räknats,

Xiomara Castro låg tvåa med 28.62 procent. Mauricio Villeda från Liberalerna trea med 20,94 procent och Salvador Nasralla från Antikorruptionspartiet fyra med 15,47 procent av rösterna.

De resterande fyra kandidaterna till presidentämbetet fick knappt 0,20 procent av rösterna enligt officiella uppgifter. Högsta Valdomstolens ordförande David Matamoros meddelade att nya resultat kommer att offentliggöra från och med måndag kväll.

Prensa Latina, 25 november
Översättning: Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.