Uttalande mot uppsägningarna inom järnvägsbranschen

SEKO Tunnelbanan, Klubb 111, protesterar kraftigt mot SJ och de andra tågbolag som säger upp hundratals arbetare trots att de företagen går med stora vinster.

SJ säger upp 400 st anställda medan Green Cargo 600 st anställda de närmaste tre åren. Infranord säger upp också hundratals anställda.

SEKO Klubb 111 anser att vad det behövs är att de anställda ska agera emot de bolag som kastar de anställda i arbetslöshet för att ska ha större vinster. SEKO måste organisera deras kamp med demonstrationer, andra sorts protester men också att använda vår kollektivstyrka inom järnvägsbranschen för att stoppa detta. De andra LO förbund måste agera solidariskt mot våra arbetskamrater och ställa upp.

Det är oacceptabelt att ST inom SJ uttalar sig som arbetsgivarrepresentant och försvarar SJ genom Hans Pilgaard, avdelningsordförande för fackförbundet ST på SJ att ”Det är tyvärr ett nödvändigt ont. Det är något vi måste göra om vi ska klara att konkurrera och överleva i framtiden. Det är bara synd att företaget har avvaktat så länge”. Arbetsgivaren själv kunde inte säga det bättre! Sådana sorts fack kallar vi arbetare gula fackföreningar. Istället för att försvara sina medlemmar tycker ST att arbetsgivaren skulle säga upp de anställda för länge sedan!

Vi anser också att SEKO inte agerar tillräckligt kraftigt. Man kan göra mycket mer och det minsta som man kan göra är att motsätta sig de uppsägningar samt att organisera protester.

SEKO Klubb 111 anser att järnvägsbolagen i privatiseringsringarnas tid vill öka sina vinster och de anställda betalar priset. De nedskärningarna kommer också att drabba de anställdas arbetsmiljö och anställningsvillkor samt säkerheten i en redan eftersatt bransch.

SEKO Klubb 111 kräver att all järnvägstrafik ska drivas i offentlig regi med ökad inflyttande från de anställda.

SEKO klubb 111 uttrycker vår solidaritet till de anställda inom SJ och de andra järnvägsbolag som drabbas av uppsägningar. Vi är redo att agera solidariskt för er, om det behövs.

Styrelsen för SEKO Tunnelbanan, Klubb 111

genom
Jannis Konstantis

Klubbordförande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.