Byggnads vill skapa ordning och reda

Byggnads vill skapa ordning och reda, men arbetsköparna vägrar. Det är den oordning som skapats på grund av EU:s slappa och arbetsköpargynnande regler kring den fria rörligheten för kapital och arbetskraft som arbetsköparna vill hålla fast vid. Regler som ger dem möjlighet att anlita skumraskföretag och oseriösa underentreprenörer.

Byggnads avtalsråd sade upp byggavtalet den 20 februari. Ett utbrett missnöje med åtgärder beträffande ordning och reda på byggarbetsplatserna ligger bakom beslutet från Byggnads avtalsråd. Inte heller Byggnads förslag om ett huvudentreprenörsansvar har fått gehör hos arbetsköparna. Byggavtalet löper formellt ut den 31 mars och därefter är det fritt fram för parterna att vidta stridsåtgärder.

I ett pressmeddelande anser Byggnads:

”Det är allvarligt och väldigt synd att Sveriges Byggindustrier (BI) inte tog chansen att reda upp det här en gång för alla. Med ett huvudentreprenörsansvar hade vi kunnat få ordning och reda i branschen redan nu. Genom att Byggnads idag säger upp byggavtalet visar vi hur viktig den här frågan är.

– Vi har förhoppningar om att BI tänker om och tar sitt ansvar för alla byggnadsarbetare och seriösa byggföretagare där ute. Därför är det mycket förvånande att de pratar om strejk. Vi vill gå in i konstruktiva samtal för att få ordning och reda, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Det ekonomiska ansvaret i ett huvudentreprenörsansvar har en mycket stark självsanerande effekt. Det ger byggföretagen ett tydligt incitament för att hålla ordning och reda på byggena med att bara anlita seriösa underentreprenörer. Seriösa entreprenörer medför en tryggare och säkrare arbetsmiljö, att skatter och sociala avgifter betalas till staten. Det ger en konkurrens på lika villkor mellan byggföretagen. Ett huvudentreprenörsansvar skulle också innebära att våra medlemmar får betalt för utfört arbete.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.