Financial Times: Den amerikanska blockaden av Kuba är pinsam och otidsenlig

Den amerikanska ekonomiska blockaden av Kuba är skamlig, otidsenlig och misslyckad och det är dags att ändra den drygt 50 år gamla politiken, skriver Financial Times på ledarplats.

I en ledare kritiserade man det aggressiva ställningstagandet av Washington och tillade att ”det har aldrig funnits en bättre tid än nu för ett nytt synsätt.”

Artikeln hävdar att det antikubanska blocket i USA försvarar det ekonomiska, kommersiella och finansiella handelsförbudet. Det upprättades för att kväva det kubanska revolutionära projektet, men man har misslyckats med att nå sina mål och är sönderfallande.

Ledaren antyder vidare att en undersökning gjord av Atlantrådet avslöjade att majoriteten av de amerikanska medborgarna, inklusive de med kubanskt ursprung, stödjer en normalisering av relationerna. Den tillägger också att EU redan har uttryckt sitt intresse för en ny inställning rörande dess förbindelser med den karibiska ön. Detta medan latinamerikanska länder har en fullständigt normal relation med Kuba.

Financial Times noterar att Obama-regeringen har lättat på vissa restriktioner, i synnerhet dessa gällande resor och remitteringar. Men det är nödvändigt att eliminera barriärer på ett flertal områden såsom amerikanska medborgares resor till ön, ett utökande av listan över godkända exportvaror och uppmuntrade av ömsesidig handel. Enligt uppskattningar gjorda av de kubanska myndigheterna har den amerikanska ekonomiska blockaden orsakat penningförluster överstigandes en triljon dollars, med dollarns värdeminskning i åtanke.

Dessutom är Financial Times för att Kuba tas bort från listan över terroristsponsrade länder som görs varje år av Washington.

”Havana har en viktig roll i Colombias fredssamtal, den ständiga inkluderingen av Kuba på listan som innebär svåra ekonomiska strukturer, är ett hån mot den listan, ” står det.

Victor Diaz De Filippi, ordförande i Sveriges Kommunistiska Parti (SKP), säger att det är positivt att man har en attitydförändring i frågan.

– Men samtidigt ska man inte glömma att de som är för att adoptera denna nya strategi tror att genom att normalisera förhållandet med Kuba så kommer kontrarevolutionen att segra. De påstår att det är blockaden som möjligtgjort ”kommunisternas grepp över ön”.

– Sådana teoretiker har fortfarande inte förstått att den kubanska revolutionen är här för att stanna, säger Victor Diaz De Filippi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.