Nu är det bekräftat: IF Metall är landets mest reaktionära fackförbund

Vi har i Riktpunkts rader genom åren allför ofta haft anledning att utnämna IF Metall till landets i särklass mest reaktionära fackförbund. Inte minst när det inför varje avtalsrörelse varit tal om det så kallade märket.

LO har nu tagit fram en rapport som bygger på enkäter och intervjuer med LO-förbunden och som behandlar 2013 års avtalsrörelse. Rapporten heter ”Samordningen ger skavsår” och är framställd av LO-kansliet.

Rapporten är mycket avslöjande och ger en inblick i LO:s centrala förberedelser inför avtalsrörelsen 2013.

LO-ekonomerna kom fram till att löneutrymmet skulle kunna vara 3,5 till 4 procent (märket) som skulle garantera en löneökning utan att monopolföretagens profiter skulle äventyras. Det framgår enligt Arbetet 14 februari 2014 att IF Metall ansåg att monopolkapitalets profiter enbart tålde en löneökning på 0,9 procent.

Efter detta gjorde IF Metall själva upp med Svenskt Näringsliv om ett märke på 2 procent och det ursprungliga kravet om ett ettårsavtal hade IF Metall och Svenskt Näringsliv ändrat till ett treårigt avtal. Genom denna manöver lyckades IF Metall ställa LO:s styrelse inför ett delikat problem. Acceptera vår roll som normerare då vi representerar den konkurrensutsatta industrin eller skapa splittring inom LO. I det läget spelade IF Metall på det ideologiska kortet när man visste att LO:s styrelse var och är lika ideologiskt efterblivna som IF Metall med den enda skillnaden att övriga LO-förbund tycker att kryperiet inför monopolkapitalet måste ha någon form av gränser.

I LO:s enkät framgår också mycket tydligt att Pappers, Målarna, Byggnads, Hotell och Restaurang, Transport och några till menar att IF Metall tillsammans med Svenskt Näringsliv helt torpederade 2013 års avtalsrörelse.

Transport har gått längst i sin kritik och förklarat att skall det fortsätta så här tänker man inte vara med i den så kallade LO-samordningen i fortsättningen.

Även IF Metall är kritisk till inslag i avtalsrörelsen och då speciellt till Byggnads och Elektrikerna som varslade om strejk samtidigt som IF Metall mottog instruktioner från Svenskt Näringsliv/Teknikföretagen. Man menar att varslen verkade störande på IF Metalls och Svenskt Näringsliv/Teknikföretagens samtal.  Tidningen Arbetet har bett LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson att kommentera rapporten.

”Det är ett internt arbetsmaterial, ingen kommentar”, svarar han.

Lars Lundberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.