Ukrainas Kommunistiska Partis (UKP) högkvarter har attackerats och förstörts

Uttalande från Sveriges Kommunistiska Parti (SKP)

Utvecklingen i Ukraina har tagit en mycket dramatisk vändning. Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) har nyligen mottagit nyheter om att Ukrainas Kommunistiska Partis högkvarter i huvudstaden Kiev har attackerats på ett skandalöst sätt av väl förberedda högermilitanter, okända banditer. Vid attacken mot Ukrainas KP:s lokal, krossades fönster och möblemanget inomhus förstördes. Enligt vad våra kamrater förmedlat finns det ännu inte några rapporter om offer bland kommunisterna inne i byggnaden.

Vi minns att Carl Bildt liksom övriga drängar åt kapitalismen har sin alldeles egen och förvrängda syn på demokrati och demokratiska processer. Följaktligen understödjer han processer som uttalar sig i ”folkets namn”, springer snabbare än demokratin och underblåser konflikter med hjälp av den monopolkapitalistiska apparaten- USA/EU/NATO i ryggen. Att därför och med imperialismens hägrande mål ta hjälp av högerextrema organisationer som fascistpartiet Svoboda (Frihet) är inget främmande. Fascismen är ju sist och slutligen själva garanten för upprätthållande och spridande av den kapitalistiska systemet.

Ukrainas KP å sin sida har i stället företrätt en verklig demokratisk process där det ukrainska folket genom en folkomröstning skulle rådfrågas om vilken framtid och utveckling det ville ha. För ändamålet samlade Ukrainas KP in 4 miljoner namnunderskrifter (ca 8 % av befolkningen).

En sådan utveckling hade naturligtvis inte varit önskvärd för den ekonomiska brottslingen Julia Tymosjenko, fascistpartiet Svobodas ledare Oleh Tanybok eller Ukrainas rikaste man som nu figurerar tillsammans framför kamerorna som en enda lycklig familj. I kulissen för skådespelet står dock huvudregissören USA/ NATO/EU som via sina intresseförmedlare har skapat en situation för att få bestämma över det ukrainska folkets öde och för att i ett vidare perspektiv kunna sätta ned militärapparaten NATO i Ukraina för ännu ett krig- mot Ryssland.

Vi uppmanar alla kommunister och arbetare att uttrycka sina protester mot den orange- bruna interventionen som har som mål att bryta Ukrainas integritet och gripa makten med hjälp av en militärkupp.

Sveriges Kommunistiska Parti (SKP)
Internationella Sektionen

Stockholm den 23 februari 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.