Åsiktsregistrering pågår fortfarande

Den senaste står Vänsterpartiet för. Enligt tidningen Metro har partisekreteraren i Vänsterpartiet, Aron Etzler, skickat ut ett mejl med följande lydelse: ”Vi har noterat att du har medverkat till bildandet av Örebropartiet genom att skriva under den namninsamling som partiet behöver för att kunna ställa upp i kommunfullmäktigevalet. Vi kommer därför att stryka dig som medlem i Vänsterpartiet”.  Nu är det inte bara åsiktsregistrering Vänsterpartiet bedriver, man underkänner också den vallag som är gällande i Sverige. Det behövs ingen namninsamling för att kunna ställa upp till val i Sverige, däremot behövs en namninsamling för att kunna erhålla en registrerad och därmed skyddad partibeteckning.

Underskriften innebär bara att man stöder partiets anmälan om registrering av partibeteckningen, det räcker med att man är demokrat och tycker att ett parti skall ha rätten till en registrerad valbeteckning.

Aron Etzler har använt sig av samma metod som nazisterna använde sig av för ett femtontal år sedan att scanna av offentliga handlingar och sedan samkört dem mot Vänsterpartiets medlemsregister för att finna medlemmar som har uttryckt stöd för den demokratiska rättigheten att registrera en valbeteckning. Överskottsinformationen kan sedan säljas till SAP, FP, C m.fl. som kanske också kan finna medlemmar som uttrycker sitt stöd för rätten att registrera en ny partibeteckning, men förmodligen skulle de inte hotas av uteslutning.

Nu kan det tyckas klumpigt av Örebropartiet att utsätta undertecknarna av registreringsanmälan för att deras underskrifter skulle bli offentligt handling, men alternativet är att gå till notarius publicus, och enligt taxan man håller i Lund så kostar det 32,50 per namnteckning som skall vidimeras och 3 250 kronor är en ansenlig summa för den demokratiska rättigheten att skydda valbeteckningen och underteckna av stödförklaringen.

Jan Jönsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.