Den autonoma republiken Krim vill tillhöra Ryssland: 96, 77 procent sa ja

Autonoma republiken Krim har vänt sig till FN för att få erkännande som en suverän stat och man har vädjat till Ryssland om en integration av Krim i den ryska federationen. 96,77 procent av befolkningen på Krim röstade för integration i en omröstning.

”Republiken Krim avser att skapa relationer med andra stater utifrån jämlikhet, fred, ett ömsesidigt, vänskapligt samarbete och andra generellt överenskomna principer vad gäller politiska, ekonomiska och kulturella samarbeten mellan stater”, lyder lagstiftningen.

Enligt det autonoma och regionala ukrainska parlamentets hemsida, utropades idag Krim till republik. Krims Högsta Råd röstade enhälligt för att regionen ska integreras med Ryssland.

Krims parlament fastslog också att ukrainsk statlig egendom på halvön kommer att bli republiken Krims egendom. Detta enligt nyhetsbyrån Kryminform.

Folkomröstningens valdeltagande uppgick till 83,1 procent. Rösterna för en integration uppgick till 1 233 002. Totalt röstade 1 274 096 människor.

På söndagskvällen i republikens huvudstad Simferopol hade 15 000 människor samlats på Lenintorget för att fira valresultatet. De viftade med ryska flaggor och Krimflaggor.

Nästa vecka kommer rubel införas som den andra officiella valutan tillsammans med den ukrainska valutan hryvna. Krims premiärminister Sergey Aksyonov sade till Interfax att dubbelvalutan kommer införas först om 6 månader.

På det hela taget kommer republikens integration med Ryssland ta upp till ett år, sade premiärministern. Dock vill man hålla kvar vid relationerna med ” ekonomiska enheter däribland Ukraina”, istället för att bränna broar.

Russian Today
Översättning Charlie Paulsson  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.