Schröders uttalande bevisar att bombningarna av Serbien var en aggression

BELGRAD – Den serbiske premiärministern Ivica Dacic fastslog i dag tisdag den 11 mars med anledning av ett uttalande av Tysklands förre kansler, Gerhard Schröder, att 1999 års bombattack mot Serbien var ett brott mot internationell lag som inte hade någon laglig rätt, Den bevisar vad Serbien alltid har hävdat- att bombningarna var en aggression snarare än en fredsbevarande insats.

  (Gerhard Schröder benämnde i Hamburg den 9 mars ZEIT- konferens, den ryska handlingen på Krim som ett brott mot Folkrätten, men utan att göra pekfinger eftersom han ansåg att han själv gjorde sig själv skyldig till detta brott under sin regeringstid när han och vid Tysklands deltagande i Kosovo-kriget  mot Serbien.)

Dacic berättade för reportrarna att det var uppenbart för alla, runtom i världen att NATO:s militära operationer mot Serbien var allt annat än i linje med internationella lagar och bestämmelser.

Flygattackerna mot Serbien genomfördes utan godkännande i FN:s säkerhetsråd. De följdes upp som svar på att Kosovo ensidigt förklarade sitt oberoende och allt löpte sedan bortom ramen för internationell lag, förklarade Dacic.

Enligt Dacic dras det alltid paralleller till Kosovo vid liknande situationer i andra delar av världen och som nu i fallet med Ukraina och Krim i synnerhet.

Om det nu en gång har brutits mot principen, som i fallet med Kosovo, varför inte bryta den en gång till, sade Dacic som också betonade att Schröders uttalande inte ger någon upprättelse, snarare bitterhet över ”den humanitära interventionen 1999”.

Från Tanjug med bakgrundsinformation

genom
Kjell Bygdén

En tanke på “Schröders uttalande bevisar att bombningarna av Serbien var en aggression

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.