Byggavtalet: ”En seger för den svenska arbetarklassen”

Lars Lundberg, ombudsman i Byggnads region GävleDala, kommenterar det nya avtalet så här:

Det är en mycket stor seger, inte bara för byggnadsarbetarna utan det är en seger för hela den svenska arbetarklassen. Vi har nu gett Kommunal ett verktyg för att komma åt bäruppköpare som utplundrar bärplockare, skogsarbetare från Kamerun som blir blåsta av någon skogsgangster och så vidare.

Låt mig också påpeka att det via TT sprids uppgifter om att avtalet är en försäkringslösning. Så är det inte. Huvudentreprenören är enligt avtalet skyldig att se till att de underentreprenörer som anlitas följer lagar och avtal, om inte blir huvudentreprenören ekonomiskt ansvarig, det vill säga huvudentreprenören får betala löner och annat om man anlitar en gangster i under entreprenörskedjan.

Det här avtalet är också extra viktigt då svensk fackföreningsrörelse de senaste 20 åren ständigt gått kräftgång. Nu kan vi bevisligen säga att kamp lönar sig oavsett EU och byggmonopolen med Skanska och NCC i spetsen.

Byggnads avtal är naturligtvis inte lösningen på alla de problem kapitalismens barbari innebär, men ett viktig steg i rätt riktning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.