Ny information från Ukraina 10 april

”Från 22 februari till den 9 april fortsatte de beväpnade pro-fascistiska militanterna sin illegala närvaro och belägring av kontoret för Ukrainas KP:s Centralkommitté. I inkräktarnas försök att svärta ned kommunisterna letade de efter kriminell information och gick igenom officiella dokument.

Dessutom använde de UKP:s Centralkommittés byggnad för en s.k. ”renings-kommitté” där listor över dissidenter och oönskade i den nya ukrainska regeringen sammanställdes såväl som för inrymmande av de så kallade ”revolutionärerna”.

De lagliga myndigheterna stod maktlösa att göra någonting och att evakuera lokalen eftersom det inte var ett politiskt beslut taget av de ukrainska myndigheterna. Under tiden, i sitt fortsatta handlande att hetsa upp stämningen använde den rådande ukrainska regeringen pro-fascistiska och neo-nazistiska krafter för att sätta press på Ukrainas Parlament, motspänstiga företagare och oppositionella politiska krafter, etc.

I de sociala nätverken fortsätter den anti-kommunistiska hysterin: där finns röster för att förbjuda de Ukrainska kommunisterna, att straffa vänster-politiska krafter, att utradera vänsterkrafternas ideologi, etc.

I sitt önskemål att än mer skada Ukrainas Kommunistiska Parti, brände neo-nazisterna i natt ned Kommunistiska Partiets huvudbyggnad efter att tidigare noggrant ha plundrat den. Som resultat är den nästan helt förstörd: ”Revolutionärerna” lät sig inte hindras av det faktum att intilliggande byggnader inrymmer bostäder, en bank, ett hotell som ju också kunde ha drabbats av elden.”

Det är tydligt hur ”europeiska värderingar” genom EU har gått hand i hand med USA och de fascistiska krafterna för att göra statskupp i Ukraina. Allt i enlighet med en lång process som vuxit fram från tidigt 1900-tal för att realisera monopolkapitalisternas – imperialisternas dröm om maktherravälde över Ryssland och dess rikedomar. Deras väg dit går genom att splittra det ukrainska folket.

I Tyskland på 1930-talet eller var fascisterna än tog/tagit makten, har de gjort vad som nu görs i Ukraina, nämligen att som första insats gå hårt åt det Kommunistiska Partiet, dess medlemmar och sympatisörer. Antikommunismen från vilket håll den än förs/uttalas är i grund och botten fascism, vad den än väljer att kalla sig, Den finns där för att få bort motståndet till den antifolkliga politik som genomförs av upphovsmännen till fascismen/nazismen: de kapitalistiska monopolen. Inte minst genom deras sammanslutning i EU.

Kjell Bygdén
Sveriges Kommunistiska Parti (SKP)
Internationella utskottet

Stockholm 2014-04-11

2 tankar på “Ny information från Ukraina 10 april

 1. Hej Johan!
  Det är svårt att förstå dig. Var i texten läser du in stödet till Putins ”regim”? Vi försvarar både det ukrainska och ryska folkets rätt till självstyre och ger dem vårt helhjärtade stöd. Och i det svåra läge som råder med USA/EU/NATO imperialistiskt stöd till fascisterna vår solidaritet med Ukrainas KP. Ryssland är naturligtvis inget Sovjetunionen.

  Å andra sidan är det ryska såväl som det ukrainska folkets socialistiska medvetenhet procentuellt mycket större än vad som representeras av folket under kapitalets regim i Obama-skrud eller regimerna under NATO-flagg. Föjaktligen är Putin i något avseende också en del av de krafter som finns representerade i duman, t.ex. Ryska Federationens KP. De vill heller inte bli angripna och få sitt land förstört av de krafter som nu omringar Ryssland och som för övrigt kolonialiserat hela världen. USA/EU-imperialismen som mycket provokativt har satt klorna i Ukraina via en statskupp, utsett en marionettregim som naturligtvis är illegitim, också efter alla de egna borerliga spelreglerna har ett vidare syfte med detta.

  Kriget är en oskiljaktlig del av kapitalismen. Råvaru-rikedomarna finns i Ryssland. Imperialismen representeras i dag i huvudsak av USA/EU/NATO/IMF/ECB: Att här lägga sig platt för monopolkapitalet och dess planer att via ständiga krig erövra nya råvaru- och exportmarknader är inte till fördel socialismen, mänskligheten, folket eller de arbetande människorna. Snarare är det en reaktionär hållning.
  Kampen mot imperialismen är en helt nödvändig och vital del av den socialistiska tanken, Marx och Lenins idéer.

 2. Jag förstår inte hur man som kommunist kan ställa upp för Putins regim i Ryssland. Även om man ser Putin som en kraft mot USA och dess hungriga imperialim gör det honom inte till vare sig socialist eller kommunist. Tvärtom är Putin en direkt arvtagare till dem som förådde den ryska revolutionen. Putin tillhör den maktelit som efter förräderiet mot socialismen stal folkets egendom och delade ut den till giriga oligarker, oligarker som inte är något annat än värsta sortens råkapitalismer.

  Talande var också när Putin, i en gyllene sal från de feodala tsarernas tid deklarerade annekteringen av Krim. När Putin trädde in i salen öppnades dörrarna av soldater klädda i uniformer från tsartidens skräckvälde. Det var heller inte under folkets symboler – hammaren och skäran – som Putin höll sitt tal utan under den kejserliga dubbelörnen. Detta visar tydligt vilka som är Putins förebilder. Putin är en folkförrädare och antikommunist vars makt kontrolleras av korrupta kapitalistiska oligarker.

  Vi som står för socialistiska ideal måste sluta att definiera vårt förhållningssätt genom fienderna till USA imperialismen utan istället åter utgå från de principer som sattes upp av Marx och Lenin. Putin står lika lite för dessa principer som Obama, Merkel eller Reinfelt. Det kan aldrig vara rätt att stödja revolutionens förrädare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.