Framgångar för de ungerska kommunisterna

Ungerns arbetarparti, tidigare Ungerns kommunistiska arbetarparti, gick fram i parlamentsvalet den 6 april. Partiet tvingades efter införandet att de antikommunistiska lagarna förra året att stryka ”kommunistiska” ur sitt namn. Detta ska dock inte ha påverkat valresultatet.

Partiet gjorde sitt bästa resultat på flera år, i valet 2006 fick man drygt 16 000 röster, i valet 2010 gick man kraftigt ner och nådde endast 5 700 röster. Valet i söndags fick partiet 27 600 röster. Partiet slår i ett uttalande fast att man är nöjda med resultatet med tanke på att partiet nekats tillträde till den offentliga median och att den antikommunistiska propagandan i landet är stark. Man slår fast att valresultatet tyder på en bra grund att bygga vidare motståndet på mot kapitalismen.

Kapitalismen i Ungern medför ständigt stigande klassklyftor och samtidigt har de senaste åren 400 000 ungrare tvingats att söka jobb i andra länder till följd av arbetslöshet och fattigdom.

Valresultatet i övrigt bjöd på det näst sämsta deltagandet sen 1990, endast 61 procent valde att rösta. Center-Höger alliansen får 67 procent av parlamentsplatserna och Center-Socialdemokratisk koalition får 19 procent av parlamentsplatserna. Det högerextra partiet Jobbik som själv tippade sig som vinnare av valet får 11,5 procent av parlamentsplatserna och gör partiet till landets andra största parti.

Ungerns arbetarparti blev med sitt valresultat det största partiet utanför parlamentet.

Ungerns arbetarparti är ett av flera partier som SKP har ett nära samarbete med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.