Första maj världen över 2014

Runtom i världen firades Första maj. Riktpunkt ger en kort överblick.

Första Maj är som bekant arbetarrörelsens internationella högtids- och kampdag. Det är en allmän helgdag i drygt 80 länder. Dagen började firas 1890 av Andra Internationalen. Första maj är också en dag då man uppmärksammar Haymarketmassakern i Chicago 1886. Under denna demonstrerade ett flertal arbetare för åtta timmars arbetsdag. Än idag är Första maj-firandet inte en självklarhet. I vissa länder är det mer eller mindre förbjudet.

Turkiet

Turkisk kravallpolis använde sig av vattenkanoner och tårgas på Taksimtorget i Istanbul för att skingra hundratals demonstranter som uttryckte sitt missnöje över regeringens förbud mot demonstrationer på torget under arbetarrörelsens internationella högtids- och kampdag.

Indonesien

Indonesisk polis uppskattade att drygt 33 000 arbetare demonstrerade runtom i Jakarta. Landets fackföreningar hävdade dock att det rörde sig om 2 miljoner arbetare som krävde bättre arbetsförhållanden. Bland demonstranterna återfanns indonesiska kvinnor som tillverkat Adidas-skor för mindre än 6 kronor i timmen innan de avskedades.

Nordsudan

I Nordsudan höll studentförbund tal på flera universitet. Nationella kongresspartiet och Baathpartiet höll tal på olika torg.

Grekland

Tusentals arbetare från Aten, Thessaloniki och andra grekiska städer deltog i demonstrationerna som arrangerades på Första maj av PAME (Alla arbetares militanta front). PAME demonstrerade på Syntagmatorget i Aten utanför parlamentet.

Giorgos Perros, medlem av PAME:s verkställande sekretariat, fördömde i sitt tal den turkiska regeringens agerande på Första maj då man angrep demonstrationen i Istanbul.

Chile

I Santiago de Chile arrangerade CUD (Central Unica de Trabajadores) en stor Första maj- demonstration där 300 000 arbetare deltog. Det var en stor fest på gatorna. I slutet av demonstrationen attackerade dock en fascistisk grupp polisen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.