Agneta Norbergs tal den 9 maj för att fira krigsslutet 1945

Tal den 9 maj 2014, Sergels torg Stockholm,

för att fira krigsslutet 1945.

Jag är stolt och glad över att på Sveriges Fredsråds vägnar få säja några ord denna viktiga dag då vi firar segern över nazismen i Europa, där den Röda Armén spelade en helt avgörande roll.

Jag minns min känsla av skräck under kriget. Jag var rädd för nyheterna för alla vuxna såg så allvarliga ut. Jag blev lycklig när pappa glömde bort kvällsnyheterna. Pappa höll på Hitler men det gjorde ju de flesta i byn och kung Gustav den femte också, så han var i förnämt sällskap. Jag var 8 år när kriget tog slut och vi såg hemska bilder från lägren i Tyskland och Polen. Men det sas inte mycket om ens något om kriget offer och lidandet i öst- Ryssland. Däremot fick vi veta mycket om att USAs marinsoldater gick iland i Normandie. Det fick vi se i tidningarna igen och igen.

De signaler som ganska snart kom in från omvärlden till den lilla byn i Västerbottens inland, var inte kriget utan att USA var väldigt, väldigt bra. Mina stora systrar tapetserade nu väggarna i sitt rum med filmstjärnor ur Allas Veckotidning, Hemmets Journal och Hemmets Veckotidning: Det var Betty Grable, Deanna Durbin, Tyrone Power, Fred Astaire, Gary Cooper, Veronica Lake, Clark Gable och Errol Flynn. Förutom filmstjärnorna kom tuggummi och en tjusig skrift cirkulerade i byn den hette Det Bästa. Jag var tidigt mycket läskunnig och läste allt. I Det Bästa stod att läsa att Ryssland och kommunisterna var jättehemska och väldigt, väldigt farliga.

Jag tog lång tid på mig för att lära mig historien. I 30-årsåldern for jag på en bussresa till Leningrad. Denna resa förändrade mitt liv på ett avgörande sätt. Jag kan säja att efter den resan blev jag fredsaktivist.

Att se fotoutställningen från Leningrads belägring, och alla andra fasansfulla saker blev en total vändpunkt i mitt liv. Jag blev först oerhört skamsen i tron att jag nog var den enda i hela Sverige som inte hade fattat vilket omänskligt lidande som nazisterna hade orsakat det ryska folket… Och vilken avgörande insats Röda Armén hade gjort. Att 20 miljoner människor hade stupat i kriget eller dött av svält och lidande- numera är siffran korrektare – 27 miljoner – att 15 stora städer bombats sönder, att 1710 mindre städer och 70.000 byar bränts ner till aska, och att 60 miljoner byggander bombats och bränts, 25 miljoner hade gjorts hemlösa. Tyskarnas bombräder hade förstört 32.000 fabriker,10.000 kraftverk, 3000 oljeborrtorn, 1000 kolgruvor,65 000 km järnvägsräls och landsvägar, 40.000 sjukhus, 64.000 skolor,400 muséer,43.000 bibliotek med 100 milj. böcker, 44.000 teaterbyggnader,3000 kyrkor, 100.000 kollektivjordbruk. Kreaturen fördes till Tyskland eller blev mat till soldaterna- nazister slaktade eller tog med sig 7 miljoner hästar, 17 miljoner nötboskap, 20 miljoner svin, 27 miljoner får och getter, 110 miljoner höns . Det blev som sagt fred till slut. Men då fällde USA atombomber över Hiroshima och Nagasaki . Det var en varning till Ryssland och inte som man sa för att Japan skulle kapitulera. Då inleddes det ohyggliga kalla kriget och USA fortsatte att använda kärnvapen ungefär som att man håller en pistol mot tinningen utan att trycka av men det fungerar ändå säjer Daniel Ellsberg, som arbetade på Pentagon. Han avslöjade att USA redan 1946 ville bomba Moskva med kärnvapen med start från England där färdiglastade B 52 bombplan stod klara på flygbasen Mildenhall som på given order från Pentagon skulle lyfta mot Moskva. Detta visste Moskva och tvingades in i en fasansfull kärnvapenupprustning trots att landet låg i ruiner. Allt från 1946 fram till våra dagar har USA hotat länder med kärnvapenanfall ett 30-tal gånger om de inte lytt USA. Detta står att läsa i Empire and the Bomb, Joseph Gerson. Boken kom ut 2007.

USA har flera verktyg än hot om kärnvapenutplåning i sin arsenal. CIA fick stark kritik 1983 under Reagan administrationen. Då grundades National Endowment for Democracy -förkortat NED, som får stora pengar för att göra öppet i ett land som CIA tidigare gjorde dolt. Det finns över 40 sådana NED kontor i t.ex. Ukraina och ungefär dubbelt så många i Ryssland. Ett annat land som begåvats med NEDs hjälp att bli demokratiskt på det sätt som USA vill är idag Venezuela och Zimbabwe.

Ytterligare en typ av krigföring-massmedias roll i historieskrivning, och rapportering av krigen. Enligt den norske professorn Johan Galtung tillverkar privata PR-firmor artiklar och nyheter som passar in i USAs planer på världsherravälde. De tillverkar nyheter, skriver artiklar, gör pressreleaser och videofilmer. De mest beryktade är Hill & Knowlton, Ruder & Finn, Burston Marsteller. Hill & Knowlton gjorde sitt genombrott under första Irak-kriget då de fick 11 miljoner dollar för en kampanj som gick ut på att visa Iraks grymhet då irakiska soldater gick in på ett sjukhus och kastade bebisar ur kuvöserna. Senaten godkände att kriget fick inledas med hänvisning till denna tillverkade videofilm. Uppgifter från USA visar att 40 % av utrikesnyheterna fabriceras av 50 PR- företag när det gäller Wall Street Journal är siffran 50%. Johan Galtung drar även upp Sveriges media och säjer: ”Det krävs ett stort mod hos svenska tidningsredaktörer att producera en verklighetsbild som avviker väsentligt från USAs världsbild”. Och läser man okritiskt Svenska Dagbladets ledarsida så borde väl Sverige gå i krig mot Ryssland. Men ibland kan vi fredsvänner få hjälp från oväntat håll. Jack Matlock USAs ambassadör under Reagan administrationen. Han säjer: President Putin agerar som svar på USAs fientliga hållning att utvidga NATO österut, att bomba Serbien och att bygga fientliga militärbaser i Östeuropa trots löften att inte göra det vid Tysklands återförening. Han undrar också: hur skulle USA känna sig om Ryssland eller Kina eller Västeuropa började upprätta militärbaser i Mexiko eller i Karibien eller arbetade för att installera en regering som var fientligt inställd till USA?”

Sveriges media deltar i demoniseringen av Ryssland och har ingenting att rapportera när det gäller USAs/NATOs destabiliserande och fientliga stridsövningar på svensk mark i nordområdena. Sverige är ju med i Partnerskap för Fred-förstugan till NATO och deltar i alla stridsövningar med NATO i nord och i syd. Med namn som Loyal Arrow, Nordic Air Meet, Cold Response. De genomförs på området NEAT-North European Aerospace Testrange, stort som Blekinge, där testas och tränas även den stora drönaren nEUROn. I mars, detta år, avslutades Cold Response nr.6 med 16.300 trupper inte långt från ryska gränsen. I södra Norden har USA installerat flygbaser i Estland, Lettland och Litauen och årliga stridsövningar- BALTOPs- till havs och i luften. Piloterna i NATO-stridsplanen verkar finna ett nöje i att sniffa alldeles vid miljonstaden S.t Peterburgs luftrum. Förutom detta har USA anlagt militärbaser i en vid cirkel runt den Eurasiska kontinenten med Diego Garcia, Hawaii ,Guam, som med stora, militära centra, sannolikhet med lager av kärnvapen. För att kunna genomföra ett första slag med kärnvapen har USA redan installerat radaranläggningar i Vardö, nära ryska gränsen, i Thule på Grönland, och upprättat installationer i Polen, Rumänien och Turkiet. De ska serva det s.k nationella missilförsvaret vilket är ett anfallsarrangemang mot Ryssland. Sveriges utrikesminister är nära nog bäst i klassen när det gäller att göra USA nöjd. Carl Bildt har en god samtalspartner i USAs ambassadör Mark Brzezinski. Fadern Zbigniew, författare till The Grand Chessboard, USAs överhöghet och dess geostrategiska uppdrag , utgavs 1997. Den brukar kallas handbok i världsdiktatur. Pappa Zbigniew var utrikespolitisk rådgivare till både Carter och Obama. Han besöker son och barn-barn då och då i Sthlm.

Den farliga krisen i Ukraina handlar bara delvis om själva Ukraina. Det handlar även om USAs planer på att totalt stänga inne den ryska kontinenten. Hamnar Ukraina helt i USA/NATOs händer så kommer USA att placera ut sitt missilförsvar vilket är en krigsförklaring gentemot Ryssland.

Vi ska hedra de miljoner som stupade i det stora fosterländska kriget genom att se till att Sverige inte går med i NATO.

Vi ska sluta lyssna på de krigsmedia vi har idag i Sverige

Vi ska avbryta det militära samarbetet med USA/NATO.

Vi ska lämna Partnerskap för Fred som är en förstuga till NATO.

Sverige måste bli ett verkligt neutralt och alliansfritt land.

Leve fred och vänskap med Ryssland!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.