Ökning av miljontals arbetslösa världen över

Omkring fyra miljoner människor anslöt sig förra året till de arbetslösas skaror världen över vilket innebar att den officiella arbetslöshetssiffran uppgick totalt till cirka 200 miljoner öppet arbetslösa människor. Detta enligt den årliga rapport om arbete som publicerades igår av Internationella arbetsorganisationen (ILO) i Genève.

I rapporten noterades också att arbetslösheten förra året delvis berodde på många länders oförmåga att skapa tillräckligt många arbeten för att få ut arbetssökanden på arbetsmarknaden.

Europaparlamentet framhåller att det idag i världen finns drygt 30 600 000 fler arbetslösa jämfört med perioden före utbrottet av den globala kapitalistiska krisen 2008. 2014 beräknas antalet arbetslösa i världen öka med 3 300 000 personer.

Vidare spås det att år 2019 kommer arbetslösheten i världen överstiga 213 miljoner. Man tillade också att arbetslösheten kommer att ligga på samma nivå under 2017, det vill säga 6 procent.

Nordafrika och Mellanöstern är de områden som har den högsta arbetslösheten under 2014, med en andel på 12,3 procent respektive 11,1 procent . Den största ökningen av arbetslösheten under 2014 noteras i de centrala och södra delarna, sydöstra Europa och länderna i Öst-och Centraleuropa, då arbetslösheten ligger på 8,3 procent.

När det gäller migration på grund av arbetslöshet, rapporterar Internationella arbetsorganisationen att cirka 231 500 000 personer under 2013 levde i ett annat land än där de föddes, och att deras totala andel ökat med 57 miljoner sedan 2000, varav 19 procent av denna ökning har skett under de senaste tre åren.

Det noteras också att de flesta utvecklade ekonomier och EU-länder lockade 51 procent av migranterna och att utbildade arbetare har ökat under senare år i utvecklingsländerna, genom att fler arbetstillfällen har skapats. Utbildade arbetare uppskattas utgöra 44,5 procent av arbetskraften i utvecklingsländerna, samtidigt som den för två decennier sedan utgjorde 20 procent.

Mellan 1980 och 2011, ökade inkomsten per capita med 3,3 procent i genomsnitt per år i utvecklingsländer, jämfört med 1,8 procent i industriländerna. Dock kommer 85 procent av arbetskraften i utvecklingsländerna fortsätta att leva under fattigdomsgränsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.