Valen i Grekland: En först bedömning från KKE

Greklands Kommunistiska Parti (KKE) anser att utifrån valresultatet har KKE tagit ett litet steg framåt. KKE har fått cirka 6,1 procent (med 97 procent av rösterna räknade) med 336 000 röster och 2 ledamöter i EU-parlamentet.

Det är en fortsättning från kommun- och regionvalet förra söndagen där KKE fick 8,8 procent av rösterna.

I den första valomgången fick KKE ett ökat stöd i 214 kommuner och i 50 kommuner hade KKE  mer än 10 procent av rösterna.

I fyra kommuner gick KKE vidare till andra valomgången. I alla de kommunerna segrade KKE. I Patras, den tredje största staden i Grekland fick man 63,24 procent, i Petroupolis i västra Aten fick man 53,03 procent, i Chaidari i västra Aten fick man 68,59 procent och på ön Ikaria fick man 50,84 procent. I förra kommunvalet fick KKE absolut majoritet bara i en kommun, Petroupolis.

Det är mycket positivt att KKE fick absolut majoritet i de kommunerna, då KKE har en radikal annorlunda politisk linje jämfört med andra partier, mot EU och kapitalet, även lokalt.

Resultatet i stort visar inte att det blev en radikal förändring i styrkeförhållanden som skulle vara ett stöd för folket och arbetarklassen. KKE ser självklart ett missnöje mot regeringspolitiken. Även om många som röstade på SYRIZA ville se ett vänsteralternativ och SYRIZA blev första parti i valet. SYRIZA visar inte detta, då man har lämnat kampen mot NATO, EU och kapitalet, även i sin retorik.

Resultatet visar att den politiska scenen i Grekland fortsätter att omgrupperas och att SYRIZA tar det ruttna PASOK:s plats.

Det finns även en omgruppering inom socialdemokratin och den så kallade centervänstern.

Att många nya väljare stödjer KKE förändrar inte det faktum att arbetarklassen har svårt att bryta med de partier som stödjer EU och kapitalet.

Det mest extrema uttrycket för detta är stödet för det nazistiska Gyllene Gryning.

I systemet finns tyvärr fortfarande många alternativ för att vilseledda arbetarklassen. KKE anser att folket och arbetarklassen inte har sagt sina sista ord, att de inte har utövat sin makt.

Resultaten i alla EU-länder är negativa för folken. Det är nödvändigt att i varje EU-land bilda en rörelse som vill motsätta sig EU, bryta sig ut ur EU och omstörta kapitalets makt. En sådan rörelse med den riktningen kan bemöta fascism och nazism i varje land i Europa. KKE säger att när det gäller den reaktionära situationen ser vi positivt på att i Grekland ser vi det resultatet med en liten ökning i jämförelse med valresultatet 2012.

Det är ett brådskande krav att rekonstruera och utveckla den kommunistiska rörelsen, arbetarrörelsen i hela Europa, speciellt i länder som Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Spanien, Italien som ska bryta alla relationer med socialdemokratin, bryta med alla försök att försvara EU och att delta på olika sätt i politiken med borgerliga och socialdemokratiska kriterier.

KKE:s röster och väljarstöd kommer att användas på varje arbetsplats, i varje bostadsområde, i varje skola för att stoppa eller fördröja nya försök som ska försämra för folket, för att stärka arbetarrörelsen i en radikal riktning och för att bygga en starkare social folklig allians mot kapitalet. Att organisera och förena denna rörelse i en massradikal kamp, mot EU. Det behövs en stark folklig allians, en stark opposition som ska bemöta det kapitalistiska systemet, EU och deras makt och deras regeringar. Det ska skapas ett alternativ som störtar det ruttna kapitalistiska systemet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.