Ett starkt Byggnads går till kongress

Svenska Byggnadsarbetareförbundet genomför sin kongress 12-15 juni.
– Det viktigaste för mig är A-kassan, det är en brännhet fråga på arbetsplatserna också, säger Stefan Gustafsson, träarbetare och SKP:are, till Riktpunkt.

Ansvar och säkerhet är temat på Byggnads kommande kongress, som hålls i Stockholm. Temat ”speglar naturligtvis vår kamp för ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden. Här blir kongressen en plattform för gemensam styrka och en möjlighet att bygga strategier för den kommande kongressperioden.”

För Stefan Gustafsson blir det hans första fackförbundskongress. Han tycker det känns bra.

– Det som utan tvekan är de frågor som ständigt och dagligen diskuteras på arbetsplatserna är bemanningsföretagen och A-kassan, tillägger Lars Lundberg, ombudsman på Byggnads GälveDala och kommunist, som också han deltar på kongressen som ombud.

Det har inkommit flera motioner om att förbjuda bemanningsföretag. Hur gör bemanningsföretagen sig förtjänta av att vara en så het fråga?
– De stora företagen, till exempel NCC, har fördubblat sin omsättning samtidigt som personalstyrkan har halverats. Det betyder att NCC hyr in personal i stället för att anställa. Det i sin tur betyder att arbetarna tvingas arbeta under sämre och otryggare förhållanden. Anställningstryggheten försvinner. Dessutom tillkommer en parasitär verksamhet vars enda syfte är att även bemanningsföretagen ska ha del av byggnadsarbetarnas löneutrymme, säger Lars Lundberg.

En annan fråga, och ett krav, som kommer att tas upp på kongressen av flera medlemmar och regioner är att 6 timmar arbetsdag ska införas. En skandal av ”jätteformat” att vi inte redan nu har 6 timmars arbetsdag, anser han.

– Vi fick nuvarande 8 timmars arbetsdag för 40 år sedan och sedan dess har produktiviteten mångdubblats. Byggjättarnas profiter har på dessa 40 år stigit till rent astronomiska höjder. Att införa 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön är bara en mindre justering av icke uttaget löneutrymme. Det kan inte vara rimligt att en del skall arbeta ihjäl sig och andra vara utan arbete, säger Lars Lundberg.

Om kommunisternas engagemang i fackförbundet säger han:

– SKP är den enda politiska kraften vid sidan av sossarna som finns i Byggnads.

– Socialdemokraterna har framgångsrikt lyckats mala ner den kommunistiska aktiviteten i flera LO-förbund med resultat att ibland kan det vara svårt att skilja på IF Metall och Svenskt Näringsliv. Inom Byggnads har man aldrig lyckats med det. Vi kommunister har varit representerade på alla Byggnads kongresser den senaste 100 åren och så är det även i år.

På arbetsplatserna har som Stefan Gustafsson och Lars Lundberg tidigare berört A-kassan varit ett hett samtalsämne.

– När det gäller A-kassan så förlorade de fackliga organisationerna makten över den när den socialdemokratiska regeringen med stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet gjorde den till en statlig myndighet och därmed satte A-kassan under riksdagens kontroll. Vi kräver givetvis att ersättningsnivåerna ska höjas, men än viktigare är att facken tar tillbaka kontrollen över A-kassan, säger Lars Lundberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.