Greklands Kommunistiska Parti lämnar GUE/NGL i Europaparlamentet

1. KKE:s centralkommitté har gjort en utvärdering för de senaste åren av gruppen i EU parlamentet, GUE/NGL och situationen efter EU valet. KKE vill påminna om att grundinställningen från partiet till folket är att vi vill avslöja EU:s planer, så att folkets kamp mot det imperialistiska EU ska bli starkare med målet att folket ska ta över produktionsmedlen, lämna EU och att folket ska ta över makten. Den grundinställningen kan inte förenas med att KKE deltar i grupper som försvarar EU.

2. KKE deltog sedan 1994 och fram tills nu i GUE/NGL, en grupp som är en konfederation av olika partier som saknade gemensam ideologisk grund för att underlätta för oss i några praktiska frågor angående arbetet i EU parlamentet samt för att samordna arbetet med andra kommunistiska partier. De 20 åren, speciellt efter bildandet av Europeiska Vänsterpartiet förde KKE en ideologisk kamp mot många partier medan många partier inte accepterade att gruppen var en konfederation av partier. I de försöken spelade SYRIZA från Grekland och Die Linke från Tyskland en framträdande roll. De ville att dessa partiers inställningar skulle bli GUE/NGL gruppens inställning.

3. Situationen har förvärrats den senaste tiden. Den strukturen som fanns i konfederation då finns inte nu. Europeiska vänsterpartiets partier som deltar i gruppen har en gemensam politisk linje som grupp och i alla kommittéer som de sitter i framhåller Europeiska vänsterpartiets politik som GUE/NGL:s politik. Situationen blir ännu värre då EU stödjer strukturen med de europeiska partierna som stärker EU kommissionen och hela systemet inom EU.

Partierna attackerar KKE och de har en gemensam inställning när det gäller många saker mot KKE:s inställning.

De försöker närma sig den socialistiska gruppen (sossarna) samt de Gröna för att blida ett ”vänsterblock”. De ställde sig till exempel bakom EU:s  ekonomiska politik 2014-2020 tillsammans med det europeiska folkpartiet och liberalerna.

Die Linke för en antikommunistisk kampanj för en historierevisionism som jämför nazism/fascism och kommunism med de försök som gjordes av Sovjetunionen och andra socialistiska länder att bygga socialism.

4. Alla de åren som KKE motsatte sig försöken var KKE motståndare till de partier inom GUE/NGL som stödde kriget i Libyen, inblandningen i Syriens inre angelägenheter, invasionen i Centralafrikanska republiken, fördömandet av Kuba och att de stödde EU:s inblandning i Ukraina. KKE var motståndare till Europeiska vänsterpartiets politik för att man kan göra det lite bättre inom det kapitalistiska systemet. Vi anser att EU är för kapitalet och inte för folket. Därför ser vi att situationen är mycket negativ för oss, kommunister. Så länge vi stannar inom GUE/NGL kommer det att fördröja vår politik som vill rekonstruera den kommunistiska rörelsen. Det skulle användas som ett ”vänsteralibi” för att den opportunistiska och socialdemokratiska politiken skulle få ännu starkare fäste, för partier som arbetar för EU och accepterar det kapitalistiska barbariet.

5. Att KKE:s EU-ledamöter inte ska ingå i någon grupp ska inte bli ett hinder för oss att föra vår politik. KKE:s EU-ledamöter ska fortsätta föra kampen för arbetarklassens rättigheter mot EU och dess politik men vi kommer också att avslöja EU:s planer mot folken samt den roll som Europeiska vänsterpartiet och de partier som ingår i det spelar som har övergett kampen mot EU och omkullkastandet av kapitalets makt i deras länder med att ingå i regeringar (Italien, Frankrike, lokala regeringar i Tyskland, Spanien osv.). Istället för att hjälpa folken har regeringarna motarbetat arbetarrörelsen.

6. KKE ska fortsätta arbeta för att rekonstruera den kommunistiska rörelsen med bilaterala kontakter med kommunistiska partier i EU- parlamentet, med tiotals partier i Europa och hela världen. Vi kommer att stärka de internationella mötena och Initiativet i Europa med de 29 partier som deltar i det mot EU och för att försvara folkens intressen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.