Österrike: ”Vi tycker inte att vi har låg arbetslöshet”

4,9 procent. Så låg är arbetslösheten i Österrike, för övrigt Europas lägsta. Dock delar fack, arbetsgivare och myndigheter I Wien inte samma optimism gällande arbetslösheten då man tvärtom anser att arbetslösheten stiger i landet. Josef Wallner, chef för arbetsmarknadsavdelningen på Arbetarkammaren i Wien, säger till tidningen Arbetet:

– Vi tycker inte att vi har låg arbetslöshet. Vi ser de högsta talen sedan 1943 och de stiger. Det betyder bara att situationen i Europa som helhet är väldigt dålig.

Arbetarkammaren är en österrikisk förhandlingskonstellation där arbetsgivare, fackförbundet ÖGB, Handelskammaren och landets två största politiska partier ingår. Arbetarkammaren kallas även för det sociala partnerskapet. Stödet till österrikiska arbetsgivare vilka anställer unga var det sociala partnerskapets förtjänst. Sylvia Ledwinka , på ÖGB, österrikiska LO, säger:

– Ungdomsgarantin är en succé och en stor anledning till våra låga arbetslöshetssiffror. Det vore dyrare att låta människor vara arbetslösa – och för den enskilde är det viktigt att göra något.

Arbetet anger också den starka österrikiska industrisektorn som bidragande orsak till den låga arbetslösheten i landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.