Omfattande nedskärningar på Sydsvenskan och HD

Sydsvenskans uppköp av Helsingsborgs Dagblad innebär att 75 journalisttjänster försvinner från de två tidningarna. Det är var tredje journalist, uppger flera medier.

Stora omändringar i organisationen är att vänta på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Från 230 till 155. Så många journalisttjänster ska bort på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, rapporterar Sydsvenskan. Ledningen för de båda tidningarna har nämligen meddelat att den avser att ändra om i organisationen.

Omorganisationen innebär främst en nedskärning på redigerartjänster och på fotoavdelningen.

Det planeras även en sammanslagning av kulturredaktionerna och ledarredaktionerna. Den förstnämnda kommer att ledas av Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri och den andra av Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan.

Omorganisationen kommer också att resultera i en gemensam webbredaktion för båda tidningarna vilken kommer att finnas i Malmö.

Pia Röding, journalistklubbens ordförande på Sydsvenskan, säger till tidningen Journalisten att hon fått signaler på att ”ledningen vill frångå turordningslistan och ge förtur till personer som de vill ha kvar.”
– Det oroar mig att anställda kommer att fara illa i denna process, för även om man har rätt att få stanna kvar så kommer det att vara smärtsamt att veta att man inte är önskvärd, säger Pia Röding.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.