Polisen våldsam vid nazimöte i Malmö

Runt 1 500 antifascister samlades på Limhamns torg för att blockera nazistiska Svenskarnas Partis torgmöte, även SKP och SKU deltog i blockaden. Tio antifascister har uppsökt sjukhus, varav fem fördes dit i ambulans med allvarliga skador. En av dem vårdas på akuten, enligt en presskommuniké från sjukhuset.

Tidigare hette SvP Nationalsocialistisk Front, NSF. Medlemmar från samma parti attackerade och knivhögg fyra personer den 8 mars i Malmö i år.

Polisen hade i förväg spärrat av torget med containrar och kravallstaket, de hade också pepparspray, hundar och hästar som de senare nyttjade friskt – gentemot antifascisterna.

Det började strax före klockan 14.00 med att antifascister försökte blockera ingången till torget när de fyra nazisterna kom, eskorterade i en polisbil. Polisen pryglade människor med sina batonger och använde pepparspray. Tumult uppstod och polisen tillkallade många ridande poliser, som ohämmat red in i folkmassan, vid flera tillfällen. Antifascister blir nermejade och ambulanser kommer till platsen.

Svenskarnas Partis talare, partiledaren Stefan Jacobsson från Sjöbo, hörs knappt utanför avspärrningarna.

Arrangörerna bakom den antifascistiska protesten, Skåne mot rasism, skriver på lördagskvällen i ett pressmeddelande: ”Tyvärr omöjliggjorde polisens brutala insats delar av vår planerade blockad. Vi har som arrangörer aldrig tidigare upplevt något liknande. Den aktionskodex vi upprätthöll var, som på våra tidigare arrangemang, konfrontativt ickevåld. Som svar på att vi med våra kroppar försökte blockera nazisternas torgmöte blev vi nedridna av polishästar. Fem antirasister blev svårt skadade och befinner sig på sjukhus. Att bli nedriden av ryttarchocker är inget någon ska behöva räkna med när man demonstrerar mot nazister.

Den sjukvårdsgrupp som deltog under arrangemanget rapporterar ett systematiskt användande av våld mot demonstranters huvuden med en stor mängd huvudskador som följd. De beskriver även hur polisen inte släppt fram ambulanser och sjukvårdare till skadade demonstranter. Vi finner detta agerande helt oacceptabelt. Under dagen blev ett fåtal demonstranter omhändertagna eller gripna, de som vill gå vidare med anmälningar mot såväl individuella poliser som polisinsatsen som helhet uppmanar vi ta kontakt med Vänsterjuristerna i Lund.”

De avslutar med att konstatera: ”Vi är stolta över att ingen kom för att lyssna på SvPs lögner, att Malmö återigen visat att nazister inte är välkomna här och framförallt känner vi en otrolig stolthet inför det mod och den styrka antirasister visade idag när de höll ihop och stod kvar trots polisens våld.

Kämpa Malmö – Vi är alla antifascister!”

Fredrik Jönsson

En tanke på “Polisen våldsam vid nazimöte i Malmö

  1. Polis styrka är för stadens regi,och iden kapitalistiska staden har polisen uppgift att dämpa röster,påtrycka motståndare mot själva regimen.Det vill sega, polisen är för att försvara den kapitalistiska intresse och dennas samarbetspartner. i detta sammanhang samarbetspartner till kapitalismen är systempolitiker,och de extrema nationalistiska krafter. Nationalism i sig ett analfabetism som uppfostras i ett ideologisk udda anseende och ser människor i olika sätt och hatar människor. Dessa nationalister utrustas genom olika agenter som står för kapitalisternas order. från makthavaren mot folkmassorna och står för kapitalets intresse. Den efterblivna Nationalisternas roll i denna sammanhang är för att förvirra medborgare,arbetarklassen att massorna inte kunna se sina verklighet,för att ska inte kunna utveckla sig och stå mot kapitalismen.
    Rasism som utvecklas genom hat mot andra folks grupper har ett engagemang att försvara den existerande utsugare och dennas system kapitalismen. Rasism står i grunden för att kapitalet går över till ett fascistisk stad. Rasism har ett extrem ro i denna samspel.
    De extrema Rasistiska krafter utnyttjar efterblivna folket och deras ungdomar. den farligaste är att dessa provocerar fattiga massor mot varandra,genom påstod ras och utseendet. Med denna mening vill jag sega att rasistiska engagemang är ett feg,icke kunskaps baserad. Det som bidra för att kan rekrytera är efterblivenhet som bidrar att rasismen och fascistiska fronten stor bara för kapitalismen och för att kapitalismen ska kunna existera tillsvidare.
    Trots fascismen och trots efterblivenheten, kapitalismen ska ändå inte kunna existera längre än som det hittills gjort!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.