För 70 år sedan befriades Nordnorge av Röda armén

Från vårt norska broderpartis tidning Friheten

I Norge markeras 22 och 26 oktober att 70 år har gått sedan Øst-Finnmark befriades av Röda armén. Den pågående Ryssland- och Putinhetsen har inte avhållit människorna i Sør-Varanger och Kirkenes kommun från att fira jubileet. Norska och ryska ungdomar har genomfört en segermarsch där man gick samma sträcka som de sovjetiska soldaterna gick från Petsjenga till Kirkenes 1944. Norge och Ryssland har en gemensam gräns på 196 kilometer och anser att det är den mest fredliga gränsen i världen. Den 22 oktober möttes norrmän och ryssar vid Litzafronten för att hedra de stupade.

I Kirkenes följs i dag den 26 oktober arrangemang med norske kungen, den kvinnliga statsministern samt ryske utrikesministern Lavrov och hans norske kollega.

När nazityskland förklarade Sovjetunionen krig 22 juni 1941 blev Sør-Varanger och Kirkenes en viktig bricka i Operation Barbarossa som uppmarschområde i norr och för angrepp mot Murmansk. Med en bred front genom både Finland och Norge lyckades de tyska trupperna ändå inte att ta Petsamo-området utan blev stoppade 25 kilometer inne på ryskt territorium vid floden Litza. Detta förde med sig att Kirkenes blev en viktig försörjningshamn för de tyska trupperna och en anledning till många luftangrepp mot staden. Inga andra norska städer bombades lika ofta som Kirkenes. Mellan 1941 och 1944 blev invånarna utsatta för 1012 flygalarm och 328 bombanfall.

Med en medveten arbetarklass, härdad av många och hårda arbetskonflikter, fanns från första stunden en antifascistisk hållning i hela kommunen. Det ledde till att det illegala motståndsarbetet kom tidigt i gång. Många tog sig till Sovjetunionen och anmälde sig som partisaner. Medan antalet offer under ockupationen för landet i helhet är tre på tusen invånare så är antalet 13 stupade på tusen för Sør-Varanger kommun. Partisanernas heroiska insats har länge förtigits och underkänts av många orsaker. Först 1992 uttalade kung Harald ett oförbehållsamt beklagande å nationens vägnar för den grymma behandling som partisanerna blev utsatta för under den fascistiska ockupationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.