Uttalande från europeiska kommunistiska- och arbetarpartier, oktober 2014

De europeiska kommunistiska- och arbetarpartier som möttes vid det Europeiska Kommunistiska Mötet i Bryssel den 2 oktober 2014 undersökte både europeisk som övrig internationell utveckling och utbytte åsikter och erfarenheter från sina respektive länder och aktiviteter.

I dag upplever arbetarna och de folkliga skikten i Europa ett allt större dödläge inför den kapitalistiska utvecklingen, såsom arbetslöshet som drabbar miljoner arbetare och som i synnerhet slår mot unga människor och kvinnor. Flexibla anställningsformer är utbredda och kollektivavtal såväl som rätt till social trygghet har avskaffats och det med tilltagande fattigdom. De inter-imperialistiska motsättningarna, aggressiviteten hos de imperialistiska unionerna, framförallt hos EU och NATO alstrar grund för de nya krig som bryter ut i Afrika, Mellanöstern och andra regioner, också i Europa, vilket situationen i Ukraina demonstrerar. Nationalister, rasister och även fascistiska krafter har stärkts, med stöd från borgarklassen i många europeiska länder.

Den gemensamma bedömningen är att under dessa förhållanden måste arbetarklassen, de folkliga skikten och ungdomen stärka sin masskamp mot EU och NATO och kapitalismen som förorsakar ekonomiska kriser och krig.

Kapitalismen är ett ruttet exploaterande system som inte kan repareras, det har nått sin historiska gräns och kan inte lösa folkens problem. Arbetarklassens och folkets kamp kommer att bli mer effektiv i den utsträckning den vänds direkt mot systemet. Arbetarna måste bestämt avvisa imperialismens krig, förtrycket, anti-kommunismen och de fascistiska organisationernas kriminella aktivitet.

Våra partier ägnar och kommer att ägna sin energi åt att stödja folkens kamp, att utveckla arbetarklassens solidaritet. Vi kommer att fortsätta arbetet med att organisera arbetarklassen, att konstruera det sociala folkets allians för att mer effektivt kunna omkullkasta det kapitalistiska exploaterande systemet, så att arbetarna kan komma i besittning av de rikedomar de själva skapar.

Albaniens Kommunistiska Parti
Österrikes Arbetarparti
Vitrysslands Arbetares Kommunistiska Parti
Storbritanniens Nya Kommunistiska Parti
Bulgariens Kommunisters Parti
Danmarks Kommunistiska Parti
Kommunistiska Partiet i Danmark
Polen av Kommunisternas återfödelse i Frankrike
Unionen av Frankrikes Revolutionära Kommunister
Tysklands kommunistiska Parti
Georgiens Förenade Kommunistiska Parti
Greklands Kommunistiska Parti
Ungerns Arbetarparti
Irlands Arbetarparti
Italiens Kommunistiska Parti
Lettlands Socialistiska Parti
Litauens Socialistiska Folkets Front
Luxemburgs Kommunistiska Parti
Norges Kommunistiska Parti
Nederländernas nya kommunistiska parti
Polens Kommunistiska Parti
Rysslands federation kommunistiska parti
Rysslands Kommunistiska Arbetarparti
Sovjetunionens Kommunistiska Parti
Jugoslaviens Nya Kommunistiska Parti
De Spanska Folkens Kommunistiska Parti
Sveriges Kommunistiska Parti
Turkiets Kommunistiska Parti
Unionen av Ukrainas Kommunister

Det är dags för socialism och den är nödvändig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.