Vårdvalet gynnar de rika

Reformen gällande vårdvalet har i klartext gynnat de patienter som har mest pengar och högst utbildning, enligt vad Riksrevisionen skriver i ett pressmeddelande den 11 november. ”Vårdvalet och vårdgarantin har gjort det svårare att uppfylla vårdens principer om likvärdig vård för alla och att de svårast sjuka ska prioriteras…”

Riksrevisionen har granskat det fria vårdvalet och är kritisk på flera punkter. Enligt riksrevisor Jan Landahl har reformen lett till undanträngningseffekter i vården.
– Det är allvarligt att prioriteringarna inom primärvården idag i större utsträckning görs efter patienternas efterfrågan och inte efter vem som är i störst behov av vård. Detta är inte i enlighet med de etiska principer som ska styra vården, säger riksrevisor Jan Landahl i pressmeddelandet.

Friska som söker mer vård och bäst effekt för den som har pengar, är resultatet av reformen. Vårdvalet infördes av Alliansregeringen med dåvarande socialminister Göran Hägglund (KD) vid rodret. Göran Hägglund har avböjt att kommentera Riksrevisionens granskning, för SvD.

De borgerliga och socialdemokratiska partierna har sedan länge talat om utökad valfrihet för den enskilde, något som kom att bli det bärande argumentet för att sälja ut och privatisera offentlig egendom och verksamhet, anser Sveriges Kommunistiska Parti (SKP).

Fredrik Jönsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.