En antologi om Sveriges säkerhetspolitik

Den 13 november presenterades boken ”Bevara alliansfriheten. Nej till NATO-medlemskap!” på en presskonferens. Redaktörer för denna antologi med fristående kapitel av 16 olika författare är Anders Björnsson och Sven Hirdman. Bland kapitelförfattarna finns kända namn som Hans Blix, Sven Hirdman, Katrine Marçal, Leif Pagrotsky, Pierre Schori, Anders Ferm, Maj Britt Theorin med flera.

Thage G Pettersson inledde med att betona att i boken delger de främsta och mest kunniga svenska experter sin syn på Sveriges säkerhetspolitik och varför Sveriges alliansfrihet ska bevaras och landet inte söka medlemskap i NATO. Antologin har även ett finskt bidrag, skrivet av Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja. Det betonades att boken inte är någon partipolitisk eller ideologisk stridsskrift mot NATO i den meningen att den inte behandlar NATO-politik eller Washingtons politik som sådan.

Författarna som inte har någon absolut samsyn på alla problem utgår ändå ifrån att Sverige med sin tilltro till alliansfriheten inte har varit i krig på 200 år (Afghanistan nämndes), att Sverige har ett ansvar för Östersjöområdet, så att detta från att ha varit ett lågspänningsområde inte ska bli ett högspänningsområde och att Rysslands politik mot NATO är förståelig med tanke på att militäralliansen på 1990-talet lovade att inte utvidgas österut.

Under den nästan två timmar långa presentationen som hade karaktären av ett seminarium tog Maj Britt Theorin upp risken med att Sverige som NATO-land skulle bli ett kärnvapenland och även frågan om ett alternativt försvar för Sverige kom på tal. Två pensionerade höga militärer pläderade för ett folk- och territorialförsvar på värnpliktsbasis men utan återgång till det gamla systemets stormaktsförsvar. Det avråddes från demonstrationer av typ u-båtsjakt.

Boken innehåller också några viktiga dokument som NATO-fördraget från 1949 (engelska), NATO-strategikoncept från 1999 och 2010 (engelska), ur Försvarsberedningens betänkande 2014, viktiga delar ur Avtal om värdlandsstöd och andra dokument.

Bokens tillskyndare kommer att besöka flera platser i Sverige. Den 9 december äger ett seminarium om boken rum på ABF-huset i Stockholm.

Fr. v. Hans Blix, Sven Hirdman, Anders Björnsson, Thage G Pettersson. Foto: Riktpunkt

Barbara Brädefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.