Ett kraftfullt KKE är folkets stödpelare

Den 11:e januari hölls ett stort politiskt-kulturellt evenemang av Attikas (Stor-Atens) partiorganisation i KKE, med ca 15.000 deltagare, i Pireus “inomhus-stadion” för att hedra KKE:s 96-årsdag. KKE:s Generalsekreterare, Dimitris Koutsoumpas, talade vid evenemanget.

Arenan var fylld av tusentals människor i alla åldrar, arbetare, arbetslösa, unga män och unga kvinnor, vilket skickade ett meddelande om att vi måste ha en starkt KKE, ett starkt folk i opposition dagen efter valet.

Närvarande vid evenemanget var fackligt aktiva från den fackliga världsfederationen, World Federation of Trade Unions, den kubanske ambassadören, Osvaldo Cobacho Martinez, Venezuelas ambassadör i Aten, Farid Fernandez , Palestinas, Marwan Toubasi , samt representanter för ambassaderna i Vietnam och Kina. Alejandro Castro Espin, son till den kubanska presidenten, Raul Castro, borgmästarna i Petroupoli, Haidari, och Kaisariani samt olika författare och konstnärer var också närvarande.

Kamrat, Dimitris Koutsoumpas talade inför ett mångfacetterat program, som innehöll en musikal-scenisk produktion med 200 konstnärer och tekniker, och han betonade bland annat: “96 år! Vi lär av vår heroiska historia att stå orubbligt fasta vid vårt mål- att avskaffa exploateringen av människan. Vi använder kreativt de slutsatser vi har dragit av vårt folks titaniska kamper, med KKE i frontlinjen!”

Med hänvisning till den politiska utvecklingen, konstaterade han: “Dagen efter valet, kommer en ny regering vara baserad på antingen Ny Demokrati eller Syriza som då tar över stafettpinnen från den tidigare regeringen. Även om den nya regeringen kommer att följa en något annorlunda väg, kan ni vara säkra på att den har samma utgångspunkt och mål, d v s helt i linje med EU:s strategi som försäkrar monopolkapitalets lönsamhet enligt den kapitalistiska utvecklingsvägen.

Av denna anledning kommer den nya regeringen oundvikligen att vara en anti-folklig regering, eftersom den kommer att genomföra EU:s åtaganden. Det kommer att bli en regering som förhandlar om skulden, eftersom den accepterar att det är folket som skapade den. Det kommer att bli en regering som försvarar storkapitalets intressen.

Vi är inte de enda som säger detta. De erkänner det själva. Som exempel, säger Ny Demokrati att “Vi måste genomföra reformerna själva utan att uppmanas att göra det och vi kommer att gå bortom våra åtaganden” … Medan Syriza säger att “Vi kommer att förhandla inom ramen för den Europeiska Unionen och EU-institutionerna.”

Kamrat Koutsoumpas gav en detaljerad bild av karaktären på Ny Demokrati’s och SYRIZA:s gemensamma anti-folkliga strategi, trots deras skillnader och tillade: “Ny Demokrati med sin tidigare erfarenhet i regering och Syriza med sin tidigare erfarenhet av att underminera arbetarrörelsen kämpar båda för att genomföra den roll som valts av EU och monopolkapitalet. Han gjorde en särskild hänvisning till SYRIZA:s ordförande A. Tsipras löfte från ett uttalande i en brittisk TV-kanal, att Syriza kommer att göra vad som är nödvändigt “för att bevara vårt gemensamma hem, EU”. Dimitris Koutsoumpas noterade att detta är anledningen till varför SYRIZA bara lovar smulor.

KKE:s Generalsekreterare Dimitris Koutsoumpas noterade följande i förhållande till partiets vägran att delta i eller stödja en “vänster”-regering:

“Alla borde tänka på följande: partier och koalitionsregeringar kom och gick under tidigare år och utpressade folkets röster, ibland genom att skrämmas för “det värsta” eller genom att ge illusioner om det “mindre” onda.

De berättar samma saga nu. Den om att vi kan komma överens om 2-3 frågor och därför bör ge SYRIZA vårt stöd. Men saker och ting är inte så enkla, eftersom dessa 2-3 småfrågor bestäms av de stora, strategiska frågorna.

I huvudsak ber de KKE att stödja en sådan regering i dess helhet.

Eftersom en regering i verkligheten och som helhet har att hantera alla frågor. Utvecklingen begränsar dem inte till 2-3 frågor.

Den kommer att ta itu med alla problem i ekonomi, hälsa, utbildning, invandring, statligt förtryck, rättvisa, utrikespolitik, m.m.

Det finns de som säger att om Syriza kan lösa ett problem, är det bra. Men en regering kan inte bara ta itu med en eller två frågor. Den har att handskas med ett stort utbud av frågor relaterade till EU, NATO, de grekisk-turkiska relationerna, frågor som rör Egeiska havet, Cypern-frågan, de militära interventionerna och konflikterna i regionen och utanför, dvs allt. I verkligheten, har någon regering någonsin bedömts bara utifrån en eller två frågor?

Vad vi alla måste ha klart för oss är att så länge en regering hanterar folkets och landets öden, fångade i EU:s bojor och den kapitalistiska utvecklingsvägen som är föråldrad och ruttnande, kommer fällan från “det mindre onda” kontinuerligt att leda till nya anti-folkliga regeringar.

Folket måste befrias från alla anti-folkliga regeringar samt deras politiska linjer och själva ta makten. Situationen idag, både i Grekland och internationellt tillåter inte att någon tid kastas bort.”

Med hänvisning till värdet av valet för KKE, underströk D. Koutsoumpas: “KKE är en garant för att folket inte kommer att luras igen. Vi får inte ge efter för utpressningar och illusioner.

Vi måste ha ett starkt KKE, eftersom det är den enda verkliga motståndaren till monopolkapitalet och deras makt, EU:s permanenta promemorior och anti-folkliga regeringar. Det kommer att finnas en regering efter valet. I varje fall finns det flera partier och formationer som är villiga att ta vid, att bidra till bildandet av en regering. Vad som är viktigt för folket är att det finns ett starkt KKE så att människorna och arbetarrörelsen själva kan vara starka.

Ni vet att KKE är en konsekvent, orubblig kraft mot varje arbetarfientlig- och anti-folklig offensiv. Ni vet vad KKE har gjort, att det varit en stabil kraft för arbetarnas- och folkets motstånd, i och utanför parlamentet under de senaste tre åren sedan valet 2012.

Vart ni än vänder blicken ser ni effekten och resultaten av kommunisternas kamp. Att KKE minskade i valet 2012 hade en negativ inverkan på dynamiken och masskaraktären i arbetarrörelsen.

Ni vet att trots allt detta, gav KKE inte upp. Partiet stödde arbetarna, lantbrukarna, egenföretagarna, pensionärerna, studenterna, skoleleverna för rätten till hälsa, social trygghet, pensioner, utbildning, inkomstskydd, och skydd mot ocker-lån och outhärdliga skatter.

KKE berättade aldrig lögner för folket. Vi vänder oss framför allt till er som med rätta anser att situationen inte kan fortsätta så här, att “den regeringen måste gå”. Vi måste förkasta dagens regering genom att avvisa EU:s och kapitalets strategi och inte genom att välja en annan regering som genomför densamma strategin som med någon marginell skillnad ändå inte påverkar människorna på ett positivt sätt.

Idag kan man tydligare se att ledningen för SYRIZA skär av alla band till arbetarrörelsen i vad de lovar kapitalet och de imperialistiska organisationerna. Det ger möjlighet för de mest reaktionära krafterna att förtala vårt folks militanta traditioner. Väldigt snabbt tar socialdemokratin plats och en ännu värre version än tidigare på grund av att kapitalismens situation är sämre, liksom att situationen för arbetarrörelsen också är sämre.

KKE är folkets konsekventa stöd. Allt har vunnits av folket genom kamp, ​​med KKE i frontlinjen. När rörelsen och KKE försvagades, blev folket förlorare. Tänk vilken kraft KKE kommer att vara i morgon, bredvid folket i frontlinjen, i kampen för deras rättigheter, arbeten och högre löner.

KKE uppmanar alla, ungdomar, arbetare, pensionär och alla som inte har kompromissat med elände och defaitism att gå samman med partiet. Det uppmanar dem att rösta för KKE och stärka det överallt. Så att människorna själva blir starkare och så att folkets motstånd och kamp förstärks. Så att Folkets allians mot monopolen och kapitalismen stärks, så att vi kan bana väg för utsikterna till arbetarnas och folkets makt.

Kort klipp från manifestationen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.