Galningarna i Paris del 2

Turkiet fortsätter kampen för det fria ordets okränkbarhet.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu som gick i främsta ledet i den sk ”frihetsmarschen” i Paris tillsammans med ett 50-tal av världens ledare som alla gjort sig kända för förtryck av den egna och andra länders befolkningar. De regerings och statschefer som av olika anledningar inte rent fysiskt kunde närvara i Paris lät sig representeras av ländernas Paris-ambassadörer. Så gjorde bland annat USA och Saudi-Arabien.

Marschen var som bekant ett resultat av de bestialiska avrättningarna av redaktionen på satirtidningen Charlie Hedbo. Tidningens normala upplaga var 60.000 exemplar men efter tragedin trycktes den upp i en upplaga på 3 miljoner exemplar.

Onsdagen den 14 januari alltså några dagar efter ”frihetsmarschen” beslutade den högsta domstolen i Turkiet att Charlie Hebodo inte fick ges ut i Turkiet vare sig elektroniskt eller i pappersupplaga. Kan hyckleriet beskrivas tydligare.

I denna hyckleriets och dubbelmoralens marsch valde SAP:s ordförande och Sveriges statsminister Stefan Löfden att närvara. Kan det tolkas på annat sätt än att när de svenska socialdemokraterna vid olika högtidliga sammanhang som 1:a Maj tar ordet internationell solidaritet i sin mun så är det ingenting annat än ett uttryck för de moderna socialdemokraternas avskedsansökan ur arbetarrörelsens idetradition.

Lars Lundberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.