SKP mot svenskt Natointräde

Folk och försvars årliga rikskonferens i Sälen pågår. Där diskuterar politiker, näringsliv och myndighetschefer under tre dagar. ”Socialdemokraterna öppnar nu sensationellt för en utredning om Nato-medlemskap”, rapporterade Expressen den 12 januari.

Nato-frågan fick ny aktualitet när Anna Kinberg Batra (M) krävde en utredning om svenskt medlemskap i Nato i sitt installationstal häromdagen. När utrikesminister Margot Wallström fick frågan om en ny Nato-utredning av Expressen svarade hon att man kan diskutera allt.

Det finns ingen anledning att slösa bort miljoner på utredningar, utredningar som syftar till att föra in Sverige i en aggressiv militärallians. De olika regeringarna har redan i alltför hög grad knutit upp Sverige i samarbete i olika former.

”Under 20 år har Sverige utvecklat ett nära samarbete med försvars­alliansen Nato. Genom att delta i alla större Natooperationer under FN-mandat och i större övningar med Natoländer i Europa har Sverige utvecklat en samverkansförmåga med alliansen och dess medlemsländer som är lika hög som många av Nato:s medlemmars”, konstaterade utredningen Försvarspolitiskt samarbete.

Nato är ingen försvarsallians, och har aldrig brukats för att försvara något av medlemsländerna, inte ens konflikter mellan Nato-medlemmar har man kunnat bidra till att lösa, till exempel på Cypern.

Nato är en krigsmaskin som har sina operationer förlagda till andra länders territorium. Vi har sett det i Jugoslavien, Afghanistan, Irak och Libyen. I Jugoslavien blev lösningen en splittring trots FN-principen att konflikter inte ska lösas genom delning av länder. Afghanistan-insatserna har vi ännu inte facit på. Irak och Libyen har den tidigare statsapparaten slagits sönder och är nu utlämnade åt laglöshet och kaos, men även viktiga uppmarschområden för den terrorism som man påstår sig bekämpa. En insats i Syrien kan mycket väl ge samma resultat där – laglöshet och kaos.

Ryssland utmålas som det stora hotet mot svensk fred och säkerhet. Den gamla rysskräcken som omhuldats av borgerligheten allt sedan slaget vid Poltava 1709, under sovjettiden uppblandad med bolsjevikskräck, lyfts nu åter fram, ackompanjerat med ubåtsskrönor och spionhistorier på de borgerliga tidningarnas ledarsidor. Och lösningen är att vi skall gå med i Nato, eller i varje fall sluta ett så kallat värdlandsavtal.

Ett avtal som innebär att Nato får obegränsad tillgång till svenskt territorium i fred och i krig och att Sverige förpliktigar sig att i alla lägen ge fullt stöd åt Nato. Därmed blir det omöjligt att vara neutrala i krig. Är det något som är krigsdrivande så är det de som har som mål att upprätthålla global överhöghet – till varje pris. Det gynnar varken världs­freden eller vår egen säkerhet att ställa sig på den gamla världsordningens sida, tvärtom skulle det bidra till att öka konfrontationsrisken.

Ett Ryssland som ser Nato krypa ännu närmare kan av dem uppfattas som hotfullt och provokativt. Sverige kan uppfattas som en del av hotet mot Ryssland. Detta kan i sin tur bidra till att hotbilden mot Sverige ökar, där det ökade hotet inte utgörs av Sverige som stat utan av vårt medlemskap i ett expansivt Nato.

– Sveriges Kommunistiska Parti anser att ett Nato-medlemskap skulle bli förödande för vårt land, därför kräver vi militär nedrustning. Vi säger nej till Natosamarbete och medlemskap. Vi säger nej till deltagande i Natos imperialistiska krig, säger partiets ordförande Victor Diaz De Filippi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.