Kiev förbjuder ”kommunism och fascism”

Den ukrainska parlamentet förklarade på torsdagen ”kommunism och fascism” vara kriminell ideologier och propaganda för dessa olagliga. Med 254 av 425 röster antogs ett uttalande där offentligt gillande av sådana regimer och användningen av deras symbolik olagligförklarades.

Att förbudet mot fascism inte allvarligt menat framgår av att parlamentet med 271 röster förklarade hela spektrat av fascistiska organisationer i den ukrainska historien – inklusive Stepan Banderas OUN och dess militära gren UPA – för ”frihetskämpar”. Endast den som offentliggör Hitlerporträtt kan teoretiskt få problem med den nya lagen.

Ukrainas kommunistparti, långt efter Sovjets upplösning landets mäktigaste, har utlyst demonstrationer den 1 och 9 maj men dessa kan nu stoppas av myndigheterna.

Parlamentet beslutade också att avskaffa beteckningen ”Stora fosterländska kriget” och i stället kalla den 9 maj ”segern över nazismen under andra världskriget”. Att 9 maj är segerdagen endast för Sovjetunionen, medan övriga Europa firar 8 maj, besvärade inte lagstiftarna. Moskva och Kiev kommer även fortsättningsvis att fira en annan dag än övriga Europa. Syftet med lagen är uppenbarligen att förbjuda alla sovjetsymboler. Enligt en lag från år 2000 var sovjetisk symbolik tillåtna just på segerdagen, men den lagen upphävdes nu.

junge Welt 10/4

2 tankar på “Kiev förbjuder ”kommunism och fascism”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.