Solidaritet med kommunisterna i Ukraina

Sveriges Kommunistiska Parti fördömer starkt det monströsa beslut som det ukrainska parlamentet har antagit, som likställer kommunismen och fascismen och förbjuder kommunisternas aktiviteter och spridning av de kommunistiska idéerna. Samtidigt erkänner de ukrainska fascisterna den så kallade Ukrainska befrielsearmén.

Dagens parlament i Ukraina är känt för att ha tillkommit genom val som var präglat av våld, inbördeskrig och valfusk. Den situationen har uppstått genom USA:s och EU:s inblandning i Ukraina inom ramen för den motsättning som USA och EU har med Ryssland.

De politiska krafterna som kom till regeringsmakten och i dag har majoritet i Ukrainas parlament försöker att med detta beslut följa de baltiska länderna där det i över 20 år har funnits liknande lagar som jagar kommunisterna men samtidigt hyllar fascisterna som utmålas som patrioter och demokrater som tillsammans med nazisterna har kämpat mot den sovjetiska staten.

Att USA och EU ligger bakom det senaste beslut visar sig tydligt i liknade beslut vid olika uttalanden från Europaparlamentet och EU- kommissionen.

Detta beslut är inte ett misstag. Detta beslut kommer nu, när den ukrainska arbetarklassens situation försämras, när arbetarklassen attackeras av både regering och kapital och när de planer som finns för att fortsätta inbördeskriget i sydöstra Ukraina finns kvar. Ukrainas reaktionära regering försöker att skrämma alla till tystnad som motsätter sig denna politik.

Sveriges så kallade rödgröna regering ger den ukrainska regeringen sitt fulla stöd och stödjer också EU i dess planer för ökad inblandning som beslutades den 19 mars.

SKP uttrycker sin solidaritet med kommunisterna i Ukraina och är förvissat om att folkets kamp i Ukraina – 70 år efter folkets antifascistiska seger – kommer att stoppa alla antikommunistiska planer som samtidigt vänder sig mot hela det ukrainska folket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.