Diaz De Filippi intervjuades om Ukraina

Idag intervjuades flera kommunistiska partier av Russia Today (RT) angående den lag som i Ukraina jämställer nazism med kommunism. Bland dem var Sveriges Kommunistiska Parti och dess ordförande Victor Diaz De Filippi.

På frågan om vad denna lag kommer att innebära svarade Victor Diaz De Filippi att lagen enbart är en attack mot arbetarrörelsen eftersom man bland annat förbjuder Ukrainas Kommunistiska Parti, olika symboler associerade med kommunism och socialism, förföljer fackföreningsrörelsen samt förbjuder Första maj firandet. Samtidigt tillåter man fascistiska organisationer att verka och hyllar Stepan Bandera, en fascistisk samarbetsman under nazi-ockupationen.

Under intervjun utvecklar han att lagen är ett försök att skriva om historien om andra världskriget, något som man har sett i flera länder i Europa, framför allt i de forna socialistiska länderna som de baltiska staterna, Polen och Ungern.

Men det värsta med denna lag, säger Victor Diaz De Filippi, är att den i praktiken omöjliggör seriösa fredssamtal mellan de olika parterna i det Ukrainska inbördeskriget och öppnar upp för en intervention från Nato:s sida i och med att de kan skylla på att de östra delarna inte vill ha fred. Detta eftersom de stridande i öst aldrig kan acceptera en sådan lag, poängterade SKP:s ordförande.

På frågan om vad de kommunistiska partierna i Europa ska göra nu sa han att de arbetar för att upplysa folk om vad denna lag innebär genom diverse aktioner och att de säkerligen kommer att skriva protesbrev till sina respektive regeringar för att de ska sätta press på Ukrainas fascistiska regering så att lagen inte träder i kraft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.