Fascistiskt parti upplöses

Svenskarnas parti (SvP) lägger ned strax efter 70 årsdagen av Röda arméns seger över Hitlerfascismen. Orsaken är, enligt partiets webbsida, det dåliga valresultatet.

Svenskarnas parti har även haft problem med avhopp och svårigheter att mobilisera sina medlemmar.

”En bra bit in i maj har fortfarande inte hälften av medlemmarna förnyat sitt medlemskap, trots att ett flertal påminnelser har skickats ut” skriver partiet på sin webbsida.

Antifascistiskt motstånd
Orsaken till att partiet upplöses är även att SvP varit utsatt för ett antifascistiskt motstånd över hela landet. Riktpunkt rapporterade till exempel i valrörelsen om när runt 1 500 antifascister samlades på Limhamns torg i Malmö för att blockera Svenskarnas partis torgmöte, även SKP och SKU deltog i blockaden.

Nazistisk databas har gått i graven
Föreningen Juridikfronten, som granskat SvP:s nu nedlagda tidning Realisten, skrev den 3 maj om databasen Realisten som hade 14 år gamla hatartiklar:

”[…] Hösten 2013 återpublicerades på Realisten ett enormt material som tidigare hade publicerats på den nedlagda extremnationalistiska webbplatsen Info14 under åren 2000 – 2011. Webbplatsen Info14 hade inte någon ansvarig utgivare, utan var placerad på amerikanska servrar och registrerad på en person i Kalifornien […]

Juridikfrontens granskning av webbplatsen upphörde emellertid inte, utan även ”passivt” informationsspridande kan förstås vara brottsligt enligt gällande rätt. I april i år ingav Juridikfrontens verkställande utskott en anmälan till Justitiekanslern om flera artiklar på Realisten.se. Responsen från JK var snabb, och förundersökning om hets mot folkgrupp inleddes beträffande vissa av artiklarna, som gällde svarta och homosexuella.

Någon gång under de senaste dagarna har materialet på Realisten.se försvunnit. Den som surfar till webbplatsen möts av ett ”Web server is down”, och allt tyder på att det inte är rör sig om ett tillfälligt fel. Webbplatsen Realisten.se synes ha gått i graven, och med den nära 14 år av svensk nazism och extremnationalism. Juridikfronten betvivlar att stängningen av Realisten har skett oberoende av den förundersökning som JK nyligen har inlett, och kan inte annat än att dra slutsatsen att Svenskarnas partis extremnationalistiska propagandadatabas har försvunnit på grund av föreningens idoga arbete.”

Fredrik Jönsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.