Resolution från Europeiska Kommunistiska Initiativet på 70:e årsdagen av folkets antifascististiska seger

Det Europeiska Kommunistiska Initiativet utfärdade följande resolution på 70:e årsdagen av folkets storslagna antifascistiska seger under mötet med dess sekretariat i Aten den 8-9 maj.

För 70 år sedan i gryningen till den 9 maj 1945 kapitulerade det till synes oövervinneliga Tyskland villkorslöst. Röda armén krossade fascismen och reste den röda flaggan med hammaren och skäran i Berlin. Det Europeiska Kommunistiska Initiativet hedrar det drygt 20 miljoner döda i Sovjetunionen, alla de som offrade sig själva, blev handikappade på slagfälten och som bidrog med självuppoffring och hjältemod till fascismens nederlag. Förtruppen och det främsta ledets roll ska noteras och det avgörande bidraget från kommunistiska partier världen över till den nationella frihetskampen. Vi hedrar och försvarar Sovjetunionens oöverträffade socialism, kommunisternas kamp mot lögner och historiska förvrängningar.

Folket i Europa idag måste avfärda EU:s och dess regeringars provokativa och historiefientliga strävan efter att likställa kommunister med fascistiska monster. Vi måste fördöma offensiven som har släppts loss av kapitalets krafter som i sin tur främjar antikommunismen, förföljelserna och förbuden mot de kommunistiska partiernas verksamhet, rättegångarna mot kommunister, bannlysningen och kriminaliseringen av kommunistiska symboler och spridningen av kommunistiska idéer som var fallet i Ukraina nyligen. Det förolämpar minnet av de heroiska kämparna/militanterna som bidrog till folkets storslagna antifascistiska seger.

Hedrandet av nazistiska kollaboratörer och deras politiska ättlingar är en enorm provokation. Massfirandet av den antifascistiska segern är ett trotsigt svar till EU och kapitalister som fåfängt försöker förvandla denna dag till den påstådda ”Europadagen”. Historian om den storslagna antifascistiska segern kommer inte att skrivas om. Det har tydligt visat sig och det är bekräftat idag att fascismen är skapad och närd av det kapitalistiska systemet sig självt, det är den mest extrema form av monopolens makt som är baserad på kapitalistisk exploatering. Den fascistiska/nazistiska ideologin är inneboende kriminell. Detta bevisades genom de fruktansvärda brott som begicks av nazister under Andra Världskriget, massmorden och förföljelserna, de nazistiska koncentrationslägren, Sturmabteilungs brottsliga verksamhet mot kommunister, andra antifascister och immigranter. Ungdomar i synnerhet måste dra viktiga lärdomar från denna historia.

Folk idag lider på grund av kapitalets barbariska arbetarfientliga offensiv så att den kan komma ut ur sin kris i skenet av skärpt konkurrens. De upplever de nya farorna av imperialistiska krig och interventioner i vilka EU, USA och NATO spelar en ledande roll. Deras fiende är ingen annan än monopolen och dess makt. Man hittar deras framtidsutsikter i kampen för arbetarklassens frigörelse från exploateringens bojor. 70 år efter folkets storslagna antifascistiska seger stärker dess lärdomar vår orubbliga övertygelse om att socialism/kommunism är den nya världen.

Länge leve folkets antifascistiska seger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.