Till den internationella solidariteten

Brådskande kallelse till stöd för befolkningen i Tambodalen Arequipa, Peru! Mer än 22 000 invånare i Tambodalen har sedan två och en halv månad strejkat och demonstrerat fredligt mot gruvprojektet Tia Maria.

Jordbrukarna motsätter sig Tia Maria gruvprojektet som drivs av det multinationella företaget Southern Corporation.

Anledningen till demonstrationerna är försvaret av småböndernas mark, vatten och miljö.
Om projektet genomförs, hotas böndernas jordbruk, boskap och liv.

Vi kräver att svenska AP-fonderna tar bort de pensionspengar som har investerats i Congaprojektet i Cajamarca och Tia Mariaprojektet i Arequipa. Dessa projekt drivs enbart i vinstsyfte och orsakar förorening av vattnet, förstör jordbruket, skadar boskapen framför allt de projekten leder till miljöförstörning och människor ohälsa.

Vi fördömer Ollanta Humalas regering som företräder gruvföretagens intressen. Vi fördömer dess samvetslösa användning av våld och terror i syftet att påtvinga Tia Maria-projektet. Sedan en vecka tillbaka har regeringen även utlyst undantagstillstånd i regionen, vilket innebär inskränkning av invånarnas mötes-, samlings- och rörelsefrihet. Detta innebär även grönt ljus för husrannsakning. För att fullgöra undantagstillståndet har regeringen avsatt 5 500 mänskliga resurser inom polisen och det militära. Agenterna har mördat fem personer och skadat hundratals bland protestanterna. Förtryckarna innebär ett allvarligt hot mot familjernas och barnens psykiska hälsa i regionen.

”Låt inte våra AP-fonder bidrar till brott mot folkrätten!”
Nej till Tía María Gruvprojekt!
Stoppa förtrycket i Peru!

Peruaner i Sverige, Kommittén för internationell solidaritet i Sverige, Solidaritet med Latinamerika (RESOCAL), Stödgruppen ALBA, Latinamerikagrupperna – Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.