Grekland: Kamp mot åtstramingspaketet

Det tredje åtstramningspaketet (memorandum) för Grekland, som ska sättas i hamn efter överenskommelse mellan den grekiska regeringen från SYRIZA och ANEL med stöd av de borgerliga partierna Nea Dimokratia, PASOK, Potami och Trojkan (EU, IMF och ECB) kommer att bli ett av de värsta. De två tidigare som lett till att mer än hälften av det grekiska folket nu lever under existensminimum och där alltför många till och med svälter gäller fortfarande och ska således adderas till det nya åtstramningspaketet.

Det tredje memorandum kommer bland annat att ha en automatisk mekanism som ska skära ned utgifter som avviker från det mål som de imperialistiska organisationerna tillsammans med den grekiska regeringen har fastslagit.

Här följer en lista på saker som snart kommer att tillämpas. En del av dem måste röstas igenom i parlamentet denna vecka.

1. Momsen kommer att höjas rejält med konsekvens att allt blir mycket dyrare för folket. Speciellt när det gäller mat, energi, allmänna kommunikationsmedel och så vidare.
2. Den extra skatt, ENFIA, som den föregående regeringen införde, ca 26 miljarder kronor för folket, som SYRIZA lovade att ta bort, ligger kvar. En annan skatt, ”Solidaritetsskatten” som den föregående regeringen också införde, ligger likaså kvar.
3. Alla pensioner ska minskas med ca 4- 6 procent. Detta i ett läge när 50 procent av pensionärerna i Grekland inte får mer än 4 500 kr i månaden.
4. Ett litet extrabidrag för fattiga pensionärer (tilläggspension för de som har garantipension, som funnits i många år), för att underlätta deras nödtorft, kommer tagas bort succesivt fram till år 2019.
5. Alla förtidspensioner ska tas bort genom hård bestraffning med höga avdrag för de som vill gå i pension i förtid.
6. Ett minskat statligt stöd till pensionsmyndigheterna ska leda till ännu lägre pensioner då myndigheterna ytterligare ska skära ner, utifrån sin budget.
7. Frysning av de låga grundpensionerna till 2021 (se punkt 4).
8. Regeringen slopar sitt löfte om att höja minimumlönen till 7 500 kronor. Minimumlönen ska regleras utifrån företagens vinster.
9. Bönderna får dubbel inkomstskatt.
10. Det skydd som fanns att bankerna inte kunde inte kasta ut dig från ditt hem på grund av skulder, tas bort. Det ska vara fritt för bankerna att ta över folkets boende om man har skulder.
11. Beskattningen höjs ytterligare för vanliga arbetare.
12. Lönerna för de statliga anställda, skärs ner ytterligare (de har fram till nu förlorat ca 50 procent av lönen jämfört med 2010).
13. Privatisering av flygplatserna, pendeltåg, de stora motorvägarna (som har vägavgifter), hamnen i Thessaloniki och Pireus (den största hamnen i Medelhavet) samt området vid den gamla flygplatsen i Aten.
14. Ytterligare privatiseringar kommer äga rum, såsom gasdistribution, telekommunikationer och så vidare. En ny institution införs, till vilken nästan all statlig egendom ska föras över och den ska vara oberoende från staten.
15. En del av det statliga energibolaget säljs ut.

Greklands Kommunistiska Parti (KKE) och de radikala fackföreningarna har kallat till motstånd och kamp mot denna politik. Olika aktioner (demonstrationer, strejker, ockupationer och så vidare) planeras den närmaste perioden. I många städer har redan solidaritets- och folkkommittéer bildats för att garantera att ingen ska behöva svälta, att man ska kunna få mediciner gratis och att folket försvarar sitt boende mot bankernas långa fingrar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.