100 000 kommunalarbetare får sparken
– om SD får bestämma

Om riksdagen skulle anta Sverigedemokraternas budgetförslag skulle Sveriges kommuner tvingas sparka 100 000 kommunalarbetare fram till 2018. SD vill i sitt budgetförslag skära ned all kommunal verksamhet med 53 miljarder kronor.

Nedskärningarna motsvarar 85 procent av budgeten för hälsovård, sjukvård och social omsorg. Områden som redan idag går på knä, och skulle behöva ett väsentligt tillskott om vi ser på den arbetsbelastning som ligger på personalen inom sjukvården. Inom den sociala omsorgen är det inte bättre.

”72 procent av socialsekreterarna har övervägt att byta jobb, visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag från Akademikerförbundet SSR.Det som skulle få dem att stanna kvar i yrket är framför allt högre lön, men också bättre arbetsvillkor och möjlighet att ägna mer tid åt klienterna. Varannan socialsekreterare ger inte sin arbetsplats godkänt vad gäller kvalitet och rättssäkerhet, och var tredje anser inte att den lever upp till socialtjänstlagens intentioner. De allra flesta, mer än fyra av fem svarande, bedömer sin arbetsbörda som stor eller mycket stor”, rapporterade Arbetet den 5 februari.

I tidningen Dagens Samhälle den 8 september undrar Anna Ljungdell, kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn, varför medierna i förra veckan okritiskt förmedlade att SD i sin budget vill satsa 300 miljoner på skolor på landsbygden, när de samtidigt vill skära ned 176 gånger mer på all annan kommunal verksamhet. Och kräver att Sverigedemokraterna svarar på hur de har tänkt sig att förbättra välfärden med 53 miljarder kronor mindre att bedriva välfärd för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.