EFJ kräver utökade rättigheter för frilansjournalister

Den Europeiska Journalistfederationen och det brittiska journalistförbundet, NUJ, vill ha utökade rättigheter för frilansjournalister. Det finns även ett behov av att stärka deras grundläggande rättigheter när det gäller förhandlandet av kollektivavtal i nationella och europeiska lagstiftningar, rapporterar EJF.

Uppmaningen kom efter ett möte hållet av det brittiska journalistförbundet på temat “Kollektivavtal för atypiska arbetare I den audiovisuella och liveframträdande multimediasektorn”.
[pullquote]Arbetare från någon form av kollektiv fackföreningsröst är ett tydligt incitament till arbetsköpare att uppmuntra falska och oäkta avtal för egenföretagare.[/pullquote]Bland deltagarna fanns fackföreningsledare och rättsexperter som I workshopen betonade det faktum att frilansjournalister I sektorn inte får samma rättigheter och behandlingar när det kommer till kollektivavtal och deras samhälleliga rättigheter som andra arbetare.

”Vice ordföranden för Internationella arbetsorganisationen (ILO) Karen Curtis bekräftade kollektivavtalets fundamentala rättigheter gentemot förbund med frilansarbetare enligt den internationella arbetsstandarden. Curtis påminde också om att nationella regeringar som godkänt ILO:s konvention för att säkerställa att arbetsstandarderna efterföljs fullt ut samt behovet att försäkra sig om att konkurrenslagarna inte står i vägen för de atypiska arbetarnas rättigheter till föreningsfrihet”, skriver EFJ och fortsätter:

”Under mötet diskuterade man olika nationella fall där nationella konkurrenslagar begränsat de atypiska arbetarnas rättigheter till kollektivavtal. NUJ har uppmanat den irländska regeringen till att uppmärksamma de åtaganden som gjorts I det nationella avtalet mellan arbetsmarknadens parter inför 2016 som syftar till att ge arbetare i mediasektorn och i de kulturella sektorerna skydd i större utsträckning. Detta inkluderar frilansjournalister, skådespelare och musiker, enligt en ändrad konkurrenslag på Irland.”

Det brittiska journalistförbundets irländske sekreterare Séamus Dooley och dess ordförande Andy Smith tog tillfället I akt och utnyttjade evenemanget till att fördöma misslyckanden på varandra följande irländska regeringar att ta itu med den situation som uppstått genom ett beslut av Konkurrensverket i Irland för att behandla frilansarbetare som näringsidkare och därmed utanför industrin. Séamus Doley sade att den irländska regeringen uppenbart bryter mot ILO:s internationella konvention om arbetsmarknadsförhållanden och den har visat föga hänsyn till ILO.

Andy Smith sade enligt EFJ:
– Införandet av avtal för egenföretagare är en trend som har rapporterats om från våra medlemmar av alla mediaindustrins sektorer i Storbritannien och på Irland. Detta är en praktik som är utbredd I hela Europa. Någon som helst diskussion som inbegriper kollektivavtal för atypiska arbetare kan inte bortse från tendensen att tvinga anställda till att godta avtal om tjänster vilket i sin tur tvingar dem att tillkännage sig som egenföretagare – ett sätt att tvinga en arbetare att avsäga sig sina egna anställningsrättigheter och sitt sociala beskydd.
– Utelämnandet av atypiska arbetare från någon form av kollektiv fackföreningsröst är ett tydligt incitament till arbetsköpare att uppmuntra falska och oäkta avtal för egenföretagare. Dessa frågor är två sidor av samma mynt, ett mynt som inte borde få någon spridning I Europa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.