Nato: ”Ett medlemskap innebär en säkerhetsrisk för Sverige”

– Man påtvingar den svenska allmänna opinionen idén om att Sverige måste gå med i Nato för att garantera sin nationella säkerhet.

[pullquote]
Uppropet mot värdlandsavtalet

Till sommaren 2016 är planen att Värdlandsavtalet med NATO skall godkännas av riksdagen. Vi har startat ett upprop mot det. Namninsamlingen skall läggas fram inför Riksdagen innan det är dags för godkännande av avtalet.
Aktionsgruppen Nej till NATO[/pullquote]Det sade Maria Zacharova, som är en officiell taleskvinna vid ryska UD, häromdagen. Hon sade även att Rysslands ståndpunkt är väl känd.
– Vi har upprepade gånger påstått att en stats försvars- och säkerhetsstrategi är en intern och suverän angelägenhet för denna stat.
– Men vi anser fortfarande Sveriges icke-deltagande i militära allianser som en viktig stabilitetsfaktor i Nordeuropa. Det är klart att ett svenskt inträde i Nato skulle ha militär- och utrikespolitiska konsekvenser, på vilka den ryska parten blir tvungen att reagera, sade Maria Zacharova.

Uttalanden var så oroande för utrikesminister Margot Wallström (S) att hon kallade upp den ryske ambassadören till ett möte.

Aktionsgruppen Nej till Nato är en grupp som kämpar för ”fred och alliansfrihet”, berättar talespersonen Staffan Ekbom. Gruppen kräver att Sverige ska avsluta allt samarbete med Nato, nej till Natoanslutning och det så kallade värdlandsavtalet.
Varför ska man engagera sig mot Nato?
– Ett medlemskap innebär en säkerhetsrisk för Sverige. Vi blir ett hot mot våra grannländer när kärnvapen placeras på svensk mark.

Staffan Ekbom säger att gruppen är en partipolitisk obunden grupp som är ute på gator och torg för att sprida budskapet om att Sveriges neutralitet definitivt upphör om landet går med i Nato. Än så länge har gruppen samlat in cirka 10 000 namnunderskrifter mot värdlandsavtalet.

– Vi anser att regeringens utrikespolitik allmänt är en aggressiv politik för Nato eftersom vi kommer allt närmare.

På frågan om utrikesminister Margot Wallströms konflikt med Ryssland svarar Staffan Ekbom att Ryssland redan är omringat av Nato.
– Vi poängterar att Sverige ska ha en självständig utrikespolitik, inte ett närmande till Nato.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.