KKE kraftsamlar inför nyvalet

Riktpunkt kommer att rapportera kontinuerligt rörande nyvalet i Grekland den 20 september.

Det är bara en vecka kvar till nyvalet som äger rum i Grekland den 20 september. Detta eftersom den grekiska regeringen som bestod av ”vänsterpartiet” SYRIZA och högerpartiet ANEL röstade fram ett nytt memorandum (överenskommelse) mellan regeringen och EU, ECB och IMF som innebär fler försämringar för arbetarklassen.

Greklands Kommunistiska Parti, KKE, har anordnat tusentals valmöten i stora och små städer, även i byar och alla partimedlemmar och sympatisörer anstränger sig för att KKE ska bli starkare i valet.

Samtidigt pågår kampen på arbetsplatserna och i bostadsområden mot kapitalet som fortsätter sina attacker mot kollektivavtalet och försöker skära ner lönerna. En del strejker pågår på några arbetsplatser och PAME, den radikala fackföreningsfronten, agerar för att försvara arbetarklassen.

opinion-greklandDe senaste opinionsundersökningarna (som i och för sig är en del i folkets manipulation) som publicerades under helgen visar att SYRIZA möjligen kan komma att bli största parti med ett knappt försprång till det konservativa Nea Dimokratia med cirka 28 procent av rösterna. Tredjeplatsen slås KKE, det nazistiska Gyllene Gryning, To Potami samt det socialdemokratiska PASOK om med mellan 6-8 procent. Utbrytargruppen från SYRIZA, LAE, verkar bara få cirka 4 procent och högerpartiet ANEL ligger nära 3 procentsspärren och kanske inte kommer in i det grekiska parlamentet. Ett parti, Enosi Kentroon, som är ett högercenterparti kanske kommer in i parlamentet med cirka 3 till 4 procent.

Det verkar som att KKE kommer att avancera i valet men kampen i de parlamentariska församlingarna är en del av klasskampen.

Greklands Kommunistiska Parti, KKE, kommer oavsett valresultatet att stå i första ledet i organiserandet av kampen mot alla attacker som kapitalet och regeringen utövar mot arbetarklassen.

Det är bra att ha resultaten från de två senaste valen i färskt minne, det ena från januari 2015 och det andra valresultatet från 2012 inom parantes.

Nea Dimokratia (Konservativa): 27,81% (29,6%)
SYRIZA: 36,36% (26,89%)
Gyllene Gryning (nazister): 6,29 % (6,9 %)
To Potami (centervänster): 6,05 % (ställde upp första gång i valet januari 2015)
Greklands Kommunistiska Parti, KKE: 5,49 % (4,5 %)
PASOK: 4,66 % (12,28%)
ANEL: 4,73 % (7,5 %)
ANTARSYA (utomparlamentisk vänster): 0,64 % (0,33 %)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.