Allt fler arbetare tvingas till deltid

Klass avgör om du arbetar deltid eller heltid.

Enligt LO:s senaste rapport ”Deltidsarbetet – en klassfråga” som baseras på Statistiska centralbyråns arbetskraftsundersökningar fastställs det att det i dagsläget finns 4,1 miljoner anställda i Sverige. Omkring en miljon av dessa har deltidsanställningar. Flest deltidsanställda finns enligt rapporten inom detaljhandeln. Siffran uppgår till 69 procent. Andra branscher där deltidsanställningar är vanligt förekommande är hotell- och restaurangbranschen och inom vård och omsorg.

Arbetet uppger i en artikel att betydligt fler arbetare än tjänstemän arbetar deltid.  33 procent av Sveriges arbetare är deltidsanställda medan motsvarande siffra för tjänstemännen är 21 procent. Vidare understryks det att arbetare jobbar deltid för att de är tvungna till det och för att det inte finns några heltidsarbeten. När det gäller tjänstemän kan de välja att arbeta deltid efter eget behag.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger:

– Det här är jättebekvämt för arbetsgivarna, och så länge arbetslösheten är hög kan de fortsätta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.